Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) együttműködési szándéknyilatkozat írt alá a kuvaiti Nemzeti Technológiai Hivatallal - Sajtóközlemény
Együttműködés a kuvaiti Nemzeti Technológiai Hivatallal
2012. november 06.
Módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 2 perc
Kuvait, 2012. november 6. – Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár által vezetett kormányzati delegáció tagjaként Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke a mai napon együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a kuvaiti Nemzeti Technológiai Hivatal (National Technology Enterprises Company, NTEC) vezetőjével, Anas Meerza úrral.

A kuvaiti Miniszterek Tanácsa még 2002-ben hívta életre az NTEC-et, mintegy 350 millió USD alaptőkével, mely az állami befektetéseket kezelő Kuvaiti Befektetési Hatóság egyik leányvállalataként funkcionál. Az NTEC - mely a Nemzeti Innovációs Hivatal társintézménye - elsődleges feladata a Kuvaitba irányuló, magas hozzáadott értékkel bíró technológiai befektetések ösztönzése.

Az aláírt nyilatkozat értelmében az intézmények közötti információcsere bázisát a két országban megjelenő és kereskedelmi hasznosításra alkalmas projektek, technológiák és szabadalmak jelentik. Az együttműködés legfontosabb eleme az innovációban érdekelt kuvaiti cégek beazonosítása, illetve a magyar szakemberek révén történő kuvaiti fejlesztések megvalósítása. A NIH hozzá kíván járulni az NTEC Technológiai Vállalkozásközpontjának (TEC) magyar szakemberekkel való megerősítéséhez, mely további lehetőségeket teremthet a hazai innovatív vállalatoknak e térségben való megjelenésére. A most aláírt szándéknyilatkozat tehát a magyar tudományos és technológiai eredmények Öböl-menti országokban való hasznosítását eredményezheti.

„Az Öböl-menti országokkal való együttműködés tekintetében mérföldkőhöz értünk e szándéknyilatkozat aláírásával. A kétnapos tárgyalássorozat alatt is meggyőződhettem arról, hogy ebben a térségben is igen keresettek az elsősorban műszaki képzettséggel bíró szakembereink. Az NTEC menedzsmentje leginkább az infokommunikációs technológiák, az élettudományok területén elért eredmények, a magas hozzáadott értékkel bíró diagnosztikai eljárások, valamint az energetika, újrahasznosítható-, illetve megújuló energiaforrások felhasználását lehetővé tevő technológiai újítások iránt érdeklődött. Az egyeztetések során szó esett egy esetleges magyar technológiai transzfer iroda megnyitásáról is Kuvaitban. Az NTEC vezetői egy 2013 tavaszára tervezett budapesti workshop keretében kívánnak megismerkedni a legígéretesebb magyar innovációs projektekkel.” - nyilatkozta Dr. Mészáros György, közvetlenül a szándéknyilatkozat aláírását követően.

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?