Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Országos innovációs konzultációsorozat indul a hazai vállalkozások és tudásközpontok bevonásával
2019. január 31.
Módosítás: 2019. január 31.
Olvasási idő: 3 perc

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019. február 5. és március 6. között, összesen 25 helyszínen Országos Innovációs Fórumot szervez. Az összes megyét érintő, széles körű összefogással létrejövő rendezvénysorozat célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények országos felmérése.

A szervezők az Országos Innovációs Fórum megyei eseményeire a kutatás-fejlesztésben és innovációban érintett minden helyi és térségi szereplőt várnak.

A kutatás-fejlesztés és innováció, a digitalizáció, az Ipar 4.0 technológiák meghatározó szerepet töltenek be napjaink fejlődési versenyében. Jelenleg hazánk az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján a mérsékelt innovátor mezőnyben szerepel, ezért cél, hogy Magyarország 2030-ra a jelentős innovátorok közé emelkedjen. E cél elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) 2019. február 5. és március 6. között Országos Innovációs Fórumot szervez. A fórum kiemelt szakmai partnere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Szigeti Ádám, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára szerint: „Az innováció társadalmi jelentősége meghatározóvá vált, így időszerű egy új magyar Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia megalkotása. Várhatóan az Európai Unió kiemelten fogja támogatni 2021-től a tagországok innovációs képességeinek fejlesztését, így az ITM már a következő időszakra is tervez.”

Az NKFI Hivatal egyik legfőbb célkitűzése az innováció széles körű hozzáférhetőségének biztosítása, társadalmi jelentőségének fokozása, gazdaságfejlesztési képességének emelése. Dr. Birkner Zoltán, a Hivatal elnökének véleménye szerint: „Stratégiai partnerünkké kell tennünk a teljes hazai kkv-szektort. Ha sikerül fejlesztenünk a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességét, akkor jelentős mértékben tovább fokozható a magyar gazdaság teljesítőképessége. Épp ezért vonzóvá, érthetővé és széles körűen hozzáférhetővé kell tenni az innovációt. Célunk tehát, hogy minél több, eddig inaktív szereplő lépjen be az innovációs térbe, és váljon mihamarabb sikeressé.”

Az Országos Innovációs Fórum egyúttal a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok, érdemi javaslatok és szakmai vélemények, valamint a felmerülő igények országos felmérése is egyben. Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint: „Magyarország és a vállalkozások versenyképességének javítása kulcsfontosságú kérdés napjainkban, amely területen a hazai KKV-szektor helyzetbe hozása elsődleges. Ebben játszik kiemelkedő szerepet az innovációs ökoszisztéma kialakítása, az innováció mindennemű támogatása, hiszen ez lehetőséget teremt arra is, hogy a magyar tulajdonú vállalkozások exportpiacon megjelenjenek, becsatlakozzanak termelési-, értékesítési láncokba, gazdálkodási és pénzügyi kultúrájuk tudatosabbá, megalapozottabbá váljon. Mindez a társadalmi és gazdasági fejlődés biztos bázisát jelenti.”

Sebők Katalin, az NKFI Hivatal elnökhelyettese, az Országos Innovációs Fórum főszervezője hangsúlyozta: „A széles körű szakmai összefogással megvalósuló rendezvénysorozat keretében az ITM és az NKFI Hivatal szakértői mellett előadásokat fognak tartani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, a Bay Zoltán Kutatóintézetnek, 19 egyetemnek és 25 szakképzési centrumnak a képviselői is.”

Az Országos Innovációs Fórum részletes programja az alábbi linken érhető el:

www.orszagos-innovacios-forum.hu

Utolsó módosítás: 2019. január 31.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?