Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Országszerte indulnak a felsőoktatási-ipari kutatásfejlesztési együttműködési központok
Országszerte indulnak a felsőoktatási-ipari kutatásfejlesztési együttműködési központok
2016. december 14.
Módosítás: 2019. május 27.
Olvasási idő: 4 perc
Több éve eredményesen együttműködő nyolc ipari-egyetemi konzorciumi partner kap lehetőséget újabb ígéretes kutatásfejlesztési projektjeik megvalósítására az e célra meghirdetett pályázati felhívás keretében uniós és hazai forrásból. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kidolgozott programmal a vállalatok részéről felmerülő kutatásfejlesztési és innovációs igényekre alapozott központok jönnek létre az egyetemi kutatásfejlesztési kapacitásra építve.

Uniós finanszírozással Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Kecskeméten és Debrecenben indulhat kutatásfejlesztési centrum 26,8 milliárd forint támogatással, hazai forrásból pedig három közép-magyarországi konzorcium jut összesen 8 milliárd forinthoz.

Járműipari, agrárinformatikai, molekuláris biológiai, anyagtechnológiai, növénytermesztési szakterületen, valamint az infokommunikációs, gyógyszeripari és energetikai fejlesztéseket integráló célkitűzéssel indulhatnak felsőoktatási és ipari együttműködési központok 2017-ben.

KFI források Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központok kialakítására
KFI források Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központok kialakítására

A nyolc egyetem mellett jelentős hazai és nemzetközi innovációs háttérrel rendelkező nagyvállalatok és magyar alapítású innovatív középvállalkozások – többek között a Magyar Villamosművek Zrt., a Richter Gedeon Zrt., a Nokia Solutions and Networks Kft., a Servier Zrt., a Siemens Zrt., valamint az Energotest Kft. és az Axial Kft. –  közreműködésével létrejövő központokat támogató konstrukció a már létező, jól működő felsőoktatási-ipari kutatás-fejlesztési tevékenységnek ad újabb lendületet. A konzorciumi tagok a pályázat keretében vállalták az alkalmazott kutató-fejlesztő munkatársak létszámának növelését, valamint vállalást tettek a kutatómunkába bevont doktoranduszok, a publikációk, az iparjogvédelmi eljárások, továbbá az intézményből kiinduló spin-off vállalkozások számát illetően is. A szerves együttműködésben zajló közös alkotómunka kölcsönös előnyökkel jár: a kutatóhelyek hatékonyságot ösztönző menedzsment szempontokat sajátíthatnak el, a vállalati kutatás-fejlesztésnek pedig új dimenziót ad, ha számíthatnak a professzionális kutatóhelyek erőforrásaira. Az érdeklődést jól mutatja, hogy a benyújtott pályázatok támogatási igénye átlagban több mint kétszerese volt a rendelkezésre álló keretösszegeknek.

Az uniós forrásból kiírt felhívás (GINOP 2.3.4) kizárólag a Közép-Magyarország régión kívül, a kevésbé fejlett régiókból volt pályázható. A felhívásra történő benyújtáshoz összességében 56 milliárd forint támogatási igényű 9 projektjavaslat kért  KFI szempontú szakpolitikai véleményt  az NKFI Hivataltól, amelyek közül öt mintegy 27,5 milliárd Ft támogatási igényű projektjavaslat kapott KFI szempontú támogató véleményt. A pályázatot kezelő Irányító Hatóság  költségcsökkentésekkel fogadta el a javaslatot és támogatta 26,8 milliárd forinttal az öt projektet.

A budapesti és Pest megyei pályázók számára az NKFI Hivatal 8 milliárd Ft keretösszegű tükörpályázatot (FIEK_16) hirdetett meg hasonló együttműködések ösztönzésére az általa kezelt NKFI Alapból. Erre 5 konzorcium nyújtott be projektjavaslatot, amelyből a Hivatal által felkért anonim szakértők véleménye alapján a döntéselőkészítő testületek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Szent István Egyetem  három pályázatának támogatását javasolták összességében 8 milliárd forinttal

--------------------------------------------------------------------

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal:

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – a hazai kutatásfejlesztési és innovációs források célszerű, hatékony és átlátható felhasználásáért felelős intézmény – 2015-ben egységes versenypályázati rendszert alakított ki a KFI célú uniós fejlesztési források és a hazai Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) forrásainak koordinált, célszerű és értékteremtő felhasználására. A pályázati portfólió összehangolt felhívásai a tudományos kutatásokat, a vállalati fejlesztéseket és az innovatív ötletek megvalósítását egyaránt ösztönzik. A Hivatal az EU-s forrásból finanszírozott kutatásfejlesztési és innovációs célú pályázatok – Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) – szakmai megalapozásának és a pályázati koncepciók előkészítésének szakpolitikai felelőse. A NKFI Hivatal közreműködésével meghirdetett felhívások keretében 2020-ig mintegy 1200 milliárd Ft áll rendelkezésre kutatásfejlesztési és innovációs célokra uniós és hazai forrásból.

Utolsó módosítás: 2019. május 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?