Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Sikeresen startolt a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program: a tavalyinál is több pályázatot nyújtottak be a magyar kutatók
2024. július 05.
Módosítás: 2024. július 05.
Olvasási idő: 2 perc

Budapest, 2024. július 5. – Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben számos megalapozatlan és valótlan állítás látott napvilágot a Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) által megújított Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) körül, az adatok azt mutatják, hogy a rosszindulatú kritikák a magyar kutatók bizalmát nem rengették meg: közel 1400 pályázatot nyújtottak be, soha nem látott, több mint 126 milliárd forint támogatási igénnyel. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFIH) célja, hogy valamennyi magas minőségű pályázat támogatásban részesüljön.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által konszenzusos javaslattal delegált tudósokból felálló Kutatási Kiválósági Tanács a világ legmagasabban jegyzett kutatási programja (az ERC) alapján újította meg a korábbi OTKA programot. Nem csak a kétszintű értékelési rendszer egyezik meg az ERC-ben alkalmazott szisztémával, de a pályázatok értékelési szempontrendszere is. Az új pályázati program jelentősen (40%-kal) magasabb, 19 milliárd forintos keretösszeggel indult el, emellett a projektenként elnyerhető összeg is számottevően bővült (a korábbi 48 millió forintról 100-200 millió forintra).

Az új program elsődleges célja, hogy nemzetközileg versenyképes feltételeket biztosítson a legtehetségesebb, legkiválóbb kutatók számára annak érdekében, hogy valós alternatíva legyen számukra az itthon végzett kutatómunka a világ vezető kutatási ökoszisztémáinak vonzerejével szemben is. Ha pedig mégis a külföldi munkavállalást választják a magyar tehetségek, legyen lehetőségük a visszatérésre az élvonalbeli kutatásra való igényük feladása nélkül.

Az ERC mintájára kialakított értékelési folyamatnak megfelelően a beérkezett pályázatokat a kiváló nemzetközi és hazai tudósokból álló értékelő testületek – amelyek tagjaira a KKT testületi tagjai, az MTA és a HUN-REN tettek javaslatokat – legalább 2 tagja értékeli. Az így megszületett értékelések alapján kerülnek kiválasztásra azok a pályázatok, amelyeket nemzetközi tudományos értékelőknek küldenek meg. A tudományos értékelők a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő – a kutatói kiválóságot és a kutatási téma kiválóságát mérő – értékelési szempontrendszer alapján vizsgálják és pontozzák a pályázatokat. Az így beérkezett értékeléseket a testületek fontossági sorrendbe rendezik és javaslatot tesznek a KKT-nak a támogatandó projektekre vonatkozóan. A folyamat megegyezik az ERC panelek módszertanával. E logikához illeszkedve a KKT elsődleges feladata meghatározni, hogy a rendelkezésre álló források alapján az értékelő testületek által priorizált projektekből mennyi lesz megvalósítható.

A KIM és az NKFIH stratégiai célja változatlan: olyan kutatástámogatási rendszer kialakítása, amely vonzó környezetet biztosít a magyar tehetségeknek. Ezt a célt szolgálja a megújult NKKP program és a szintén megújított és megemelt kerettel elindult Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program, valamint a kiváló tudósok Magyarországra vonzására indított Research Grant Hungary program is.

Utolsó módosítás: 2024. július 05.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?