Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
A Széchenyi István Egyetemen is megalakult a Területi Innovációs Platform
2019. november 19.
Módosítás: 2019. november 20.
Olvasási idő: 4 perc
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával elindult a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében. A programhoz együttműködési nyilatkozat aláírásával helyi egyetemek is csatlakoznak Budapesten és 5 vidéki helyszínen. A mai napon, a Széchenyi István Egyetemen is megalakult a TIP.

Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezért – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan új találkozási pontokat kíván létrehozni a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében, amely új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést. A rendezvénysorozat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai szerepvállalásával valósul meg.

Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese hangsúlyozta: „A magyar gazdaság teljesítőképessége jelentősen fokozható, ha sikerül növelni a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességét. Épp ezért vonzóvá, érthetővé és széles körűen hozzáférhetővé kell tenni az innovációt. Az országszerte fellelhető tudásbázisok szakértelmének hasznosulását és az innovációs képességeket helyben kell fokozni. Ezért különösen fontos, hogy az egyetemek sokkal szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi kis- és középvállalkozásokkal.”

A Széchenyi István Egyetem (SZE) – regionális tudásközpontként, és innováció-forrásként – a kutatási ered-mények gyakorlati felhasználását, a technológiatranszfer-tevékenység hatékonyabbá tételét, az innovációs folyamatok térségbeli kibontakozását szolgáló partnerkapcsolatok kialakítását, illetve azok eredményes működtetését tűzte ki célul. Az intézmény körül az elmúlt évtizedben kialakult egy nagyon jól strukturált iparvállalati együttműködési rendszer, melynek része az egyetem, az Audi Hungaria Zrt., a Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül a vállalati szektor, a helyi önkormányzat és a pénzintézetek. Az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakítása a felsőoktatásban várható modellváltás vízióját szem előtt tartva a XXI. század kihívásaira reagálni tudó, versenyképes, nyitott, transzparens intézmény kialakítását, valamint a teljesítmény és vállalkozói szemléletű mentalitás elterjesztése irányába ható szemléletformálást helyezi előtérbe. Így az elsődleges egyetemi kulcs-kompetenciákat jelentő kutatási, képzési és szolgáltatási tevékenységek egységes szemléletben, a kkv-k és az egyetem együttműködésének további serkentése, üzleti szemléletű kapcsolatok kialakításának irányába hatnak, megágyazva az egyetem Tudományos és Innovációs Park fejlesztésének is. A Tudományos és Innovációs Park „élettel” megtöltése a vállalat-egyetemi együttműködés közös platformjának kialakításával lehetséges, hiszen sikerének kulcsa, hogy hogyan tudják a helyi gazdaságot olyan kutatási, oktatási és piaci szolgáltatásokkal elérni, melyek a magasabb hozzáadott érték előállítására alapozott versenyképességet erősítik, és nem mellékesen serkentik az egyetemek/kutatóintézetek kutatási eredményeire, technológiájára építő start-upok, spin-offok egyre nagyobb számban történő megjelenését.

Prof. Dr. Földesi Péter rektor elmondta: „Egyetemünk kiemelt feladatának tekinti a térség vállalkozásaival és az innovációt támogató szervezetekkel való kapcsolatok fejlesztését, valamint különböző innovációs szolgáltatások nyújtását. Az innovációs kedv elősegítése érdekében erősíteni kívánjuk a térség vállalkozásaival való kutatási-innovációs együttműködéseket és támogatni a nemzetközi piacokon való megjelenésüket. Az „egyetemi innovációs ökoszisztéma” projektünktől az egyetemi tudásbázis hatékonyabb kiaknázását várjuk és olyan start-up/spin-off cégek alapítását, akiknek a Tudományos és Innovációs Park ad majd otthont."

A novemberben elindult országos programsorozat a szereplők együttműködése érdekében egy-egy térség legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.

Az egyes események részletei és a regisztráció a www.nkfih.gov.hu/tip oldalon érhető el.

Helyszínek és időpontok:

 • 2019.11.12 (kedd), Miskolc
  Miskolci Egyetem, Tudásvagyon Hasznosítás Igazgatóság, C/2 épület, VI. hajó XXXIV. előadó, 3515 Miskolc, Egyetemváros
 • 2019.11.13 (szerda), Debrecen
  Debreceni Egyetem Főépület, III. emeleti kerengő 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
 • 2019.11.19 (kedd), Győr
  Széchenyi István Egyetem, Menedzsment Campus 9026 Győr, Egyetem tér 1.
 • 2019.11.22 (péntek), Pécs
  Pécsi Tudományegyetem, Dr. Halasy-Nagy József Aula 7622 Pécs, Rákóczi út 80.
 • 2019.11.26 (kedd), Szeged
  Szegedi Tudományegyetem, Rektori épület, Díszterem 2. emelet 6720 Szeged, Dugonics tér 13
 • 2019.11.28. (csütörtök), Budapest
  New York Palace 1073 Budapest, Erzsébet krt. 9.

  Győr, 2019. november 19.


  Területi Innovációs Platform, Győr - 2019. november 19.
  Az NKFI Hivatal az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indítja útjára a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát.
  Utolsó módosítás: 2019. november 20.
  Visszajelzés
  Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?