Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Termelővállalatok digitális átállását segíti a hazai fejlesztésű új IoT keretrendszer
2019. szeptember 27.
Módosítás: 2019. szeptember 27.
Olvasási idő: 2 perc
Sikerrel zárult a NETvisor Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a CS-Process Mérnöki Kft. együttműködésében zajló, 835 millió forint összköltségű kétéves kutatás-fejlesztési projekt, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 635 millió forinttal támogatott. Az ipari-egyetemi konzorcium által kifejlesztett új IoT keretrendszer révén a termelővállalatok gyorsan és költséghatékonyan tudják átalakítani vagy bővíteni tevékenységüket a digitalizáció és az Ipar 4.0 elvárásai mentén.

A kifejlesztett menedzselt IoT keretrendszer segítségével lehetővé válik akár ipari léptékű elosztott szenzor- és vezérlő-hálózatok kialakítása, vagy akár a manapság jellemzően egymástól független alrendszerekre tagolt, szigetszerű megoldásokat felvonultató gyári infrastruktúra felügyelet egységes, integrált rendszerben való megvalósítása.

A projekt eredményeiről a partnerek a 2019. szeptember 26-i szakmai rendezvényükön számoltak be, ahol a résztvevők megismerhették az Ipar 4.0-val és az okos városok fejlesztésével kapcsolatos kormányzati törekvéseket is.

„A manapság negyedik ipari forradalomként emlegetett technológiai fejlődésben kulcsszerepet játszik a vállalatok és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködés. Ez a kutatások piaci hasznosulásának elősegítésén túl a képzések gyakorlatközpontúságát is erősíti, vonzóvá téve a hallgatók számára a műszaki-kutatói karrierutakat. A megújuló finanszírozási rendszer szélesre tárja a kapukat minden hasonló kutatás-fejlesztési projekt előtt, amely konkrét igényre vagy kihívásra keres innovatív megoldásokat” – hangsúlyozta Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese a rendezvényen.

„A mindennapjainkra közvetlenül ható, jelentős technológiai innovációk egyre több esetben épülnek a nagy adatmennyiség gyűjtésére képes, egymással vezeték nélkül kommunikáló dolgokra, illetve az ezek hálózatait feltételező üzleti megoldásokra” – mutatott rá Dr. Józsa János, a BME rektora. A projekt eredményeként most kifejlesztett menedzselt IoT architektúra és keretrendszer a fejlesztők szerint nemcsak itthoni viszonylatban, de a nemzetközi színtéren is nagy előrelépést jelent ezen az úton.

A menedzselt IoT keretrendszer a 2017. november 1-én indult kétéves K+F projekt keretében a NETvisor Zrt. vezetésével a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke, valamint a CS-Process Mérnöki Kft. együttműködésében került kifejlesztésre. A keretrendszer újszerűsége, hogy egységes rendszerbe foglalja azon komponenseket, amelyek egy komplett IoT rendszer megvalósításához és felügyelt működtetéséhez szükségesek. Így a kifejlesztett IoT keretrendszer integrálja a szenzoroktól kezdve a helyi kommunikációs átjárón (gateway) keresztül az adattárolást és feldolgozást biztosító IoT platformot, és egyben kiegészíti azt az IoT rendszer működtetését támogató és menedzselő szoftverkomponensekkel, amik a rendszer elemeinek felderítését, nyilvántartását, teljesítményének monitorozását és hibamenedzsmentjét valósítják meg.

Budapest, 2019. szeptember 27.


Ipar 4.0 szakmai délután - 2019. szeptember 26.
Sikerrel zárult a NETvisor Zrt., a BME, és a CS-Process Mérnöki Kft. együttműködésében zajló, 835 millió forint összköltségű kétéves kutatás-fejlesztési projekt, amelyet az NKFI Hivatal több mint 635 millió forinttal támogatott.
Utolsó módosítás: 2019. szeptember 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?