Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Több mint 450 milliós kutatási támogatást nyújt az innovációs hivatal a Szent István Egyetemnek
2019. augusztus 01.
Módosítás: 2019. augusztus 26.
Olvasási idő: 2 perc
Több mint 450 millió forint támogatást nyújt a Szent István Egyetemnek (SZIE) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a Tématerületi Kiválósági Program keretében - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Palkovics László, az egyetem rektora hangsúlyozta: három olyan tématerület kutatásához nyertek támogatást, amelyek az eddigieknél markánsabb válaszokat tudnak adni a természeti, társadalmi kihívásokra, továbbá gazdasági hasznot is hozhatnak az országnak.

Az egyik ilyen a létfontosságú rendszerekre, a vízre leselkedő civilizációs eredetű veszélyek azonosítása a többi közt dróntechnikával és szenzortechnológiával, illetve ez utóbbiak fejlesztése. A másik téma a Balaton és a tó vízgyűjtő területének vizsgálata, a szennyezés élő szervezetekre, például a halakra gyakorolt hatása, a harmadik pedig a klímaváltozás hatása a szőlőtermesztésre; példaként említette, hogy a Hegyalján egyre inkább problémát jelent a tokaji aszú előállítása.

A rektor hangsúlyozta, hogy az egyetemen elért kutatási eredmények rögtön beépülnek a tananyagba, illetve hasznosíthatóak a nemzetgazdaságban.

Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese arról beszélt, hogy a program keretében 26 felsőoktatási intézménynek, illetve kutatási intézetnek nyújtanak összesen 14,6 milliárd forintnyi támogatást.

A program célja - folytatta -, hogy az intézmények olyan típusú innovációs tevékenységet végezzenek, amelyben összerendezhetik saját kapacitásukat egy-egy nagyobb tématerület mentén, továbbá minél szorosabb együttműködést alakítsanak ki a vállalkozásokkal a kutatási eredmények gazdasági hasznosítása érdekében.

A tématerületek négy fő csoportja az egészségügy, az ipar és digitalizáció, a kultúra és család kapcsolódása, valamint a biztonságos társadalom és környezet. Az irányokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Európai Unió kutatási keretprogramjával összhangban határozta meg - mondta Szabó István.

A gödöllői székhelyű, elsősorban agrártudományokat oktató egyetemen nyolc karon mintegy 13 ezer hallgató tanul.

Budapest, 2019. augusztus 1., csütörtök (MTI)


A Szent István Egyetem támogatása a Tématerületi Kiválósági Programban - Sajtótájékoztató, 2019. augusztus 1
Több mint 450 millió forint támogatást nyújt a Szent István Egyetemnek (SZIE) az NKFI Hivatal, a Tématerületi Kiválósági Program keretében.
Utolsó módosítás: 2019. augusztus 26.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?