Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Új megközelítéssel támogatják a kutatókat és az innovátorokat az Európai Innovációs Tanács pályázatai
2019. május 20.
Módosítás: 2019. május 30.
Olvasási idő: 3 perc
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködésben 2019. május 17-én tájékoztató rendezvényt tartott a Millenárison, hogy bemutassa az idén kísérleti jelleggel elinduló, majd 2021-től még ambiciózusabb keretekkel működő Európai Innovációs Tanács (European Innovation Council, EIC) tevékenységét.

Az új pályázati lehetőségeket és a pályázatokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat prezentáló előadások mellett panelbeszélgetés zajlott az EIC-vel kapcsolatos tervekről és várakozásokról, amelyen az Európai Bizottság képviselőin kívül Szigeti Ádám, az ITM helyettes államtitkára, valamint Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal elnökhelyettese is részt vett.

Az Európai Innovációs Tanács új pályázati konstrukciói a következő két évben több mint 2 milliárd euróval támogatják a műszaki szempontból áttörést hozó, nagy üzleti potenciállal és gyors növekedési kilátásokkal rendelkező innovációk kifejlesztését.

  • A Pathfinder program keretében az új koncepciók működőképességének igazolásához és a korai fázisú fejlesztéshez akár 4 millió eurót is nyerhetnek a nemzetközi konzorciumban megvalósuló projektek. A kutatásokat egyrészt az EU számára fontos, előre meghatározott fókuszterületeken (pl. emberközpontú mesterséges intelligencia, beültethető önálló eszközök és anyagok, zéró károsanyag-kibocsátású energiatermelés), valamint szabadon választott témákban is meg lehet valósítani.
  • Az Accelerator program az önállóan pályázó kis- és közepes vállalkozások bármely tématerületen megvalósuló, piacközeli innovációinak felpörgetésére fordít két év alatt összesen 1,3 milliárd eurót. Ezek a gyors növekedési kilátásokkal rendelkező piacközeli fejlesztések akár 2,5 millió euró vissza nem térítendő forráshoz juthatnak 70%-os támogatási intenzitás mellett. Azoknak a projekteknek, amelyek a piaci bevezetést és a cég növekedését elősegítő tevékenységeket is magukba foglalnak, befektetéssel kombinált támogatást biztosítanak. A program a finanszírozás mellett szolgáltatásokkal (pl. coaching, mentoring, hálózatépítés, befektetői találkozók, Európán kívüli kiállításokon való megjelenés) is hozzájárul az üzleti sikerhez.

Az EU Horizont 2020 keretprogjamjában ezek előzményének tekinthető a KKV eszköz (SME Instrument) pályázat, amely a nemzetközi piacon terjeszkedni kívánó magyar kkv-k körében is nagy népszerűségnek örvend. Bár a forrásokért éles nemzetközi versenyben kell megmérkőzni, és csak a legígéretesebb projektek tudnak nyerni, a kelet-európai régióban a lengyelek mellett a magyar cégek szerepelnek a legsikeresebben, eddig összesen több mint 9 milliárd forintnak megfelelő támogatást nyertek el. A pályázat fontosságát jelzi az éves támogatási keretösszeg látványos növekedése is: a költségvetés a kezdeti, 2014-es 253 millió euróról 2019-ben már 689 millió euróra emelkedett.

„Az NKFI Hivatal szolgáltatási portfóliójába beletartozik, hogy a Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram egyes területeire szakosodott munkatársak révén valamennyi pályázati lehetőségről, így az EIC-vel kapcsolatban is tájékoztatást nyújtson a potenciális pályázóknak” – emelte ki Dr. Szabó István a kerekasztal-beszélgetésen. A H2020 Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat szakértői nem csupán aktuális információkkal, hanem ingyenes tanácsadással és konzultációval is az érdeklődők rendelkezésére állnak.

 

Tájékoztató az Európai Innovációs Tanácsról, 2019. május 17.
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az NKFI Hivatallal együttműködésben 2019. május 17-én tájékoztató rendezvényt tartott, hogy bemutassa az Európai Innovációs Tanács tevékenységét.
Utolsó módosítás: 2019. május 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?