Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Új pályázatok 53 milliárd forinttal segítik a munkahelyek védelmét és a vállalkozások innovációját
2020. május 29.
Utolsó módosítás: 2020. június 03.
Olvasási idő: 2 perc
Négy új innovációs pályázat nyílik meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból mintegy 53 milliárd forint keretösszeggel, jelentette be Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen. Ezek a pályázatok a munkahelyteremtést, a munkahelyek megóvását és a vállalkozások – köztük kiemelten a kkv-k – kutatás-fejlesztési és innovációs képességének fejlesztését és KFI tevékenységük támogatását szolgálják.

„A most megnyíló konstrukciók 53 milliárdos keretösszegéből több mint 1000 hazai vállalkozás kaphat majd kutatás-fejlesztési és innovációs támogatást, hiszen stratégiai cél, hogy minél több magyar szereplő kapcsolódjon be aktívan a megújuló innovációs ökoszisztémába” – mondta el Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Hozzátette: az új pályázatok a hazai innovációs lánc minden szereplőjét érintik.

  • Teljesen új konstrukcióként jelenik meg a KKV Start pályázat 12 milliárd forint keretösszeggel, hogy az ilyen forrásokat korábban még sosem nyert mikro- és kisvállalkozásokat is bevonja az innováció vérkeringésébe.
  • A piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatását célzó pályázaton több mint 40 milliárd forint segíti a vállalkozásokat és nagyvállalatokat, hogy házon belül vagy kutatóintézményekkel együttműködésben jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal bíró új, piacképes terméket, szolgáltatást hozzanak létre.
  • A szellemi alkotások hasznosulásának érdekében a hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmet is ösztönzi a kormányzat. A most megnyíló pályázat a 2015-ben meghirdetett ha-sonló célú felhíváshoz képest sok új elemet tartalmaz. Ezek közül kiemelkedik az átalány-elszámolás bevezetése, amely csökkenti az adminisztrációs terheket.
  • A negyedik konstrukció a neves külföldi egyetemek magyar diákjainak hazai szakmai gyakorlatát ösztönzi. Az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában tanuló tehetséges fiatalok támogatott nyári gyakorlat keretében, magyarországi vállalkozások, felsőoktatási és kutatóintézeti kutatócsoportok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységébe bekapcsolódva ágyazódhatnak be az itthoni kutatói közösségbe, ezzel is elősegítve a kutatói utánpótlást.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2020. évre elfogadott költségvetése közel 145 milliárd forint, amelyből több mint 62 milliárd forint már idén a kedvezményezettekhez kerül. A fennmaradó összeget a támogatott projektek előrehaladásával együtt folyósítja a finanszírozó.

Budapest, 2020. május 29.

Innovációs pályázatok meghirdetése 53 milliárd forint értékben, Zalaegerszeg - 2020. május 29.
A kormány szerdán elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját, amelynek részeként péntektől több mint 53 milliárd forint összegű pályázati lehetőség nyílt meg az NKFI Alapból. (Fotó: Seres Péter)
Utolsó módosítás: 2020. június 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?