Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKiadványok, publikációkJogelőd szervezetek kiadványaiHivatali kiadványok
KFI tükör 1. - Az IKT szektor helyzete
KFI tükör 1. - Az IKT szektor helyzete
2012. november 12.
Módosítás: 2018. május 15.
Olvasási idő: 2 perc
Megjelent a KFI Tükör sorozat első kiadványa „Az IKT szektor helyzete” címmel. A kiadvány, mely az IKT szektort a K+F vonatkozásában vizsgálja, a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatóriumának gondozásában készült. Kiadványunk célja, hogy egyrészt az IKT szektor szereplői megismerjék, milyen jelenleg szektorukban a KFI helyzete, másrészt az államigazgatás döntéshozói is világosabban lássák, Magyarországon milyen kitörési pontok rejlenek a KFI területén.

Az IKT szektor nem véletlenül került érdeklődésünk fókuszába. A 2012 tavaszán megjelent „Jelentés a vállalati KFI helyzetéről" című kiadványunk elemzéseiből láthatóvá vált, hogy ez a terület olyan KFI potenciállal rendelkezik, amely mindenképpen érdemes további vizsgálatokra. Az IKT szektor gazdasági súlya, K+F potenciálja több szempontból (mint például nemzetgazdasági hozzáadott értéke vagy kutató-fejlesztői létszámát tekintve) felülmúlja más, szintén jelentős kutatási tevékenységet végző ágazatokét. Ugyanakkor, ha megvizsgáljuk K+F ráfordításait, beruházás és eszközigényét, azt látjuk, hogy ezek messze elmaradnak más ágazatok hasonló mutatóitól. Szintén jól ismert, hogy az IKT szektor multiplikátor hatásai igen jelentősek, hiszen a gazdasági életnek gyakorlatilag minden területe használja termékeit, igénybe veszi szolgáltatásait, így az nagymértékben javítja az ágazatok hatékonyságát és termelékenységét, növelve a gazdasági versenyképességet.

A közeljövőben jelen kiadvány mintájára további jelentések is készülnek, amelyekben más ágazatok KFI helyzete kerül elemzésre.

Kiknek szól?

Kiadványunk célja, hogy egyrészt az IKT szektor szereplői megismerjék, milyen jelenleg szektorukban a KFI helyzete, másrészt az államigazgatás döntéshozói is világosabban lássák, Magyarországon milyen kitörési pontok rejlenek a KFI területén.

Hogyan épül fel a jelentés?

A jelentés első részében az IKT szektor szereplőit, inputjait és nemzetgazdasági jelentőségét mutatjuk be. Az ezt követő fejezetben az IKT szektor K+F teljesítményét elemeztük.

Letölthető anyagok:

Utolsó módosítás: 2018. május 15.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?