Ön itt áll: A HivatalrólNemzetközi kapcsolatokHorizont 2020Mi a Horizont 2020?
Horizont 2020 keretprogram
Horizont 2020 keretprogram
2012. január 31.
Módosítás: 2018. június 02.
Olvasási idő: 4 perc
A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent: a pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyit az uniós versenyben elnyerni képesek a projektjei. A Horizont 2020 keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére, az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitikájának legfőbb eszköze.

A Horizont 2020 keretprogram valamennyi európai uniós kutatás- és innováció finanszírozási eszközt egységes keretbe foglalva három kezdeményezést (FP – Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogram; CIP – Versenyképességi és Innovációs Keretprogram; EIT – Európai Innovációs és Technológiai Intézet) ötvöz és a korábbi keretprogramoknál egyszerűbb adminisztrációt, valamint új, innováció-orientált szemléletet vezet be. A tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és a hétköznapokban alkalmazható innovatív termékek és szolgáltatások születését ösztönzi. A korábbi innovációs keretprogramokhoz képest leegyszerűsített programszerkezetnek, az egységes szabályrendszernek és a bürokratikus akadályok felszámolásának köszönhetően a Horizont 2020 keretprogram által biztosított finanszírozás hozzáférhetősége javult.

 • A program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt;
 • a hangsúly a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyeződik (pl. egészségügy, energia, közlekedés területein);
 • egyszerűsödnek az adminisztratív szabályok és eljárások, áttekinthetőbbé válik a finanszírozási rendszer, rövidebb idő alatt történik meg a szerződéskötés, szinte teljes mértékben elektronikus úton történik a pályáztatás;
 • a program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort: a Horizont 2020 program egyik fontos újdonsága, hogy a kkv-k támogatására új eszközt vezet be az Európai Bizottság, amely az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piaci bevezetésig - végigkíséri a kkv-kat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges.

A Horizont 2020 program szerkezete három pillérre épül:

 • H2020 keretprogram pilléreiKiváló tudomány - az EU-nak a tudományos kiválóság terén világviszonylatban betöltött vezető szerepének megerősítését célozza.
 • Vezető ipari szerep - Európa vezető szerepét hivatott megalapozni a kutatás-fejlesztés és innováció területén, amit a kulcsfontosságú technológiák támogatásával, a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférés biztosításával, valamint a kis- és középvállalkozások segítésével terveznek elérni.
 • Társadalmi kihívások – az Európa egésze számára kihívást jelentő társadalmi kérdések megoldásához kíván hozzájárulni az egészségügy, élelmezésbiztonság és fenntartható mezőgazdaság, az energia, a közlekedés, az éghajlatváltozás és környezetvédelem, valamint az inkluzív, innovatív és biztonságos társadalmak területein.

A Horizont 2020 költségvetésének eloszlása:

Az elkülönített 24,4 milliárd euróval – többek között az igen sikeresen működő Európai Kutatási Tanácsnak (European Research Council, ERC) szánt támogatás 77%-os emelésével – a program tovább erősíti az EU tudományok terén világviszonylatban betöltött vezető szerepét.

A keretprogram 17 milliárd eurós költségvetéssel járul hozzá, hogy az EU – ipari vezető szerepét megőrizve – továbbra is élen járjon az innovációban, amit a kulcsfontosságú technológiák 13,7 milliárd eurós támogatásával, a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférés biztosításával, valamint a kis- és középvállalkozások segítésével tervez elérni.

 

A Horizont 2020 költségvetésének eloszlása

 

A keretprogram közel 30 milliárd eurót irányoz elő a következő hat igen fontos, Európa egésze számára kihívást jelentő kérdés megoldására: egészség, demográfiai változások és jólét; élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság, tengerkutatás és tengerhasznosítási célú kutatás, valamint a biogazdaság; biztonságos, tiszta és hatékony energia; intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés; éghajlatváltozás, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok; valamint inkluzív, innovatív és biztonságos társadalmak.

A Horizont 2020 keretprogramot létrehozó dokumentumok

 • Regulation - COM(2011) 809
  Proposal for a Regulation of the European Parliament and Council establishing Horizon 2020
 • Rules for Participation and Dissemination - COM(2011) 810
  Proposal for a Regulation of the European Parliament and Council laying down the rules for the participation and dissemination in Horizon 2020
 • Specific Program - COM(2011) 811
  Proposal for a Council Decision establishing the Specific Programme implementing Horizon 2020
 • Regulation – EURATOM - COM(2011) 812
  Proposal for a Council Regulation on the research and training programme of the European Atomic Energy Community (2014-18) complementing Horizon 2020

Bővebb információk: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Utolsó módosítás: 2018. június 02.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?