Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKiadványok, publikációkKiadványok a KFI területéről
Kutatástól az innovációig. A K+F tevékenység helyzete, néhány hatékonysági finanszírozási összefüggése Magyarországon
Kutatástól az innovációig. A K+F tevékenység helyzete, néhány hatékonysági finanszírozási összefüggése Magyarországon
2005. október 10.
Módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 1 perc
Az Európai Unió az ún. lisszaboni stratégia keretei között határozta meg azokat a célokat, amelyek megvalósítása a régió hosszú távú versenyképességének, dinamikus gazdaság növekedésének megalapozásához, eléréséhez szükséges. Ennek legfontosabb feltételeként a tudásalapú gazdaság kiépítését jelölik meg. A stratégia keretében kitüntetett helyet és szerepet szántak a kutatási-fejlesztési tevékenység javításának – az oktatás és képzés korszerűsítésének és fejlesztésének tennivalóit már korábban programba foglalták –, az ehhez szükséges anyagi feltételek, pénzügyi források biztosításának, valamint a kutatási eredmények hasznosításának, a szélesen értelmezett innovációs aktivitás élénkítésének.

Magyarországnak eminens érdeke az EU-ban elhatározott stratégia adaptálása, azaz a gazdaságpolitikai törekvéseket mind inkább a tudásalapú – vagy inkább a tanuló – gazdaság kiépítésének a szolgálatába kell állítani és az ebből fakadó követelményekkel, lehetőségekkel összehangolni.

Az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézete – a leírtakat is, a számvevőszéki-pénzügyi ellenőrzési tapasztalatokat is figyelembe véve – már az elmúlt egy-két évben is foglalkozott néhány olyan téma vizsgálatával, elemzésével (a magyarországi egészségügy helyzete, a felsőoktatás fejlesztése, finanszírozásának kérdései), amelyek szorosan kapcsolódnak a tudásalapú gazdaság és társadalom kiépítésének tervéhez. Az Intézet elhatározta, hogy a témát munkatervébe állítja, azaz kísérletet tesz majd egy összefoglaló tanulmány kidolgozására.

A tanulmány letölthető az Állami Számvevőszék honlapjáról:

Készítette: ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézet
2005. október

Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?