Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Hankó Balázs: a kormány teljesítette, amit a doktoranduszokkal kötött együttműködésben vállalt
Hankó Balázs: a kormány teljesítette vállalását
2023. október 02.
Módosítás: 2023. október 03.
Olvasási idő: 3 perc

A kormány teljesítette a doktoranduszok képviselőivel kötött stratégiai együttműködésben vállaltakat - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hankó Balázs kiemelte: az ország gazdasági és szellemi fejlődése elsősorban a tudomány fejlődésétől, tudományos teljesítményétől függ, és ezt segíti elő a doktori képzés erősítése, fejlesztése. Magyarország innovációs teljesítménye, tudásgazdagsága azon múlik, hány doktorandusza, kutató-fejlesztője van az országnak. A képzéseknek sokkal erősebb együttműködésben kell megvalósulniuk a gazdasági szereplőkkel – mondta.

Az államtitkár közölte, Magyarország az innovációs világranglistán a 34. helyről a 33.-ra jutott előre, és az egyetemeink is jól teljesítenek a rangsorokban. A cél az, hogy a doktori képzés során erősödjön a gyakorlati, az iparral összefüggő képzés, így elérhető, hogy 2030-ra Magyarország bekerüljön Európa tíz és a világ huszonöt legjobb innovátora közé, és legyen magyar egyetem a top100-as egyetemi rangsorban 2030-ra. Hankó Balázs beszámolt arról, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetségével tavaly tavasszal megkötött stratégiai megállapodás hét pontjából hetet teljesítettek.

A vállalásban szerepelt, hogy az új nemzeti kiválósági programban 3,5 milliárd forint támogatást biztosítottak az ösztöndíjrendszerhez, a vállalatok és a doktori képzés összekapcsolása részeként már nemcsak a tudományos közlemények, hanem a szabadalom is doktorit ér.

Ezen kívül megteremették annak lehetőségét, hogy ha egy vállalatnál dolgozó hallgató doktori képzést is végez, akkor a képzés költségének felét az állam átvállalja, erre 5,1 milliárd forint áll rendelkezésre a Kooperatív Doktori Program keretében.

Az államtitkár ismertetése szerint megszüntették az állami ösztöndíjas doktori képzések létszámkeretét azért, hogy a műszaki, természettudományi, mérnök-, informatikai, agrár-, orvosi, egészségtudományi területén bármennyi doktorandusz felvehető legyen.

A hallgatók kérését figyelembe véve a kormány lehetőséget teremtett arra, hogy a doktori idő beleszámítson a nyugdíjba; az állam a nyugdíjjárulék felét átvállalja, az egyetemeket pedig arra biztatják, hogy a másik felét vállalják át - mondta az államtitkár. Kitért arra is, hogy a legtehetségesebb hallgatók már az alapképzés után indulhatnak doktori képzésben.

Hankó Balázs jelezte azt is, hogy bővülnek az ösztöndíjak. Egy módosítás révén idén nyártól az egyetemek, az egyetemeket fenntartó alapítványok és az állam is kiegészítheti ezt az ösztöndíjat, amire bíztatják is a képző intézményeket.

Továbbá – ismertette az államtitkár – a doktori képzésben résztvevők hitelképessége javul azzal, hogy az ösztöndíj és az azokat kiegészítő összegeket is számítanak majd egy hitelfelvételnél, ezzel is segítve a doktoranduszok „életindítását”.

Hankó Balázs hozzátette: a cél az, hogy az egymillió lakosra jutó kutatók-fejlesztők számát a jelenlegi hatezerről kilencezerre emeljék 2030-ra.

Benyó Zoltán, az Országos Doktori Tanács elnöke arról beszélt, hogy világszerte verseny van a magasan képzett szakemberekért, és ebben a versenyben történő helytállás az alapja egy ország gazdasági-társadalmi felemelkedésének.

Ennek egyi pillére, a magas színvonalú posztgraduális képzés, amihez nagy segítséget nyújtanak a szóban forgó kormányzati intézkedések, a másik fontos elem a frissen végzett doktoranduszokat itthon tartása, valamint a külföldi hallgatók ide vonzása.

Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke kifejtette, érdekképviseleti tevékenységük mellett feladatuknak tartják azt is, hogy a doktori képzésben részt vevőknek olyan kutatói életpályát biztosítsanak, amely lehetővé teszi az utánpótlást, a fejlődést, ahol a szakmai és anyagi ösztönzők is megjelennek.

Szoros szakmai kapcsolatban állnak a doktori tanáccsal, a hallgatókkal, javaslataikat velük közösen juttatják el a minisztériumhoz. Örömét fejezte ki, hogy a tárca támogatta a javaslataikat.

Jelenleg több mint tízezer hallgató tanul a képzés legmagasabb szintjén, tehát a doktori képzésben - közölte Molnár Dániel, hozzátéve, a változásokat folyamatosan monitorozzák majd.

Hankó Balázs a sajtótájékoztató végén gratulált Karikó Katalin biokémikusnak az orvosi-élettani Nobel-díj elnyeréséhez.

Forrás: mti.hu

Utolsó módosítás: 2023. október 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?