Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
KIM: folytatódnak a nemzetközi kutatási programok
2023. szeptember 13.
Módosítás: 2023. szeptember 25.
Olvasási idő: 2 perc

A kormány vállalásának megfelelően minden egyetemnek biztosítja azokat a forrásokat, melyek segítségével társult tagként kutatási együttműködésben vehetnek részt - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel szerdán.

"A kormány nem hagyja, hogy Brüsszel versenyhátrányt okozzon a magyar kutatóknak, diákoknak. A jövőben is biztosítja a szükséges forrásokat a programokhoz, legyen szó Erasmusról, Horizontról, vagy a COST (European Cooperation in Science and Technology - Európai Együttműködés a Tudományos és Műszaki Kutatások Területén) programról" - írták a közleményben.

Ennek érdekében a kormány idén 5 milliárd forintos kutatási támogatási alapot hozott létre a közvetlen uniós kutatási támogatások fedezetére, és ha szükséges, ezt a későbbiekben bővíti. Az Önerő Alapra már csaknem 20 kérelem érkezett mintegy 2,5 milliárd forintos támogatási igénnyel - közölték.

A kormány ezzel nemcsak a magyar kutatók, diákok érdekeit védi, hanem az Európai Unió alapításának eredeti értékeit is szolgálja - tették hozzá.

Mint írták, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) rendszeres kapcsolatban áll a modellváltó egyetemekkel, és tájékoztatást ad a kormány által biztosított Önerő Alap felhasználásának lehetőségéről.

"Amikor a COST pályázatok ügyében a vonatkozó döntéshozó szervezet jelentősen túllépve a brüsszeli határozatot jogtalanul zárt ki magyar pályázókat a programból, az NKFIH azonnal fellépett a kutatók védelmében, és tevékenységének eredményeként a COST döntéshozó szervezet október folyamán visszavonja a korábbi jogsértő döntést" - írták, hozzátéve, hogy amennyiben a decemberi brüsszeli döntés alapján jogtalanul próbálnának a továbbiakban is magyar kutatókat kizárni egy nemzetközi programból, akkor jogi eszközökkel lehet fellépni a döntés ellen. Ehhez a kormány az NKFIH-n keresztül minden szükséges szakmai és jogi támogatást biztosít - hangsúlyozták.

Forrás: mti.hu

Utolsó módosítás: 2023. szeptember 25.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?