Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKiadványok, publikációkJogelőd szervezetek kiadványaiOTKA-kiadványok
Tuberkulózis – több ezer éve
Tuberkulózis – több ezer éve
2015. október 22.
Módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 3 perc
2013-ban ezekkel a sorokkal kezdte egyik tudósítását a Délmagyarország arról a kutatóműhelyről, amelyet az OTKA is támogatott: „Európa egyik legjelentősebb embertani gyűjteménye jött létre a Szegedi Tudományegyetemen. A kialakuló egyetemi „csontraktárban" végzett szakszerű vizsgálatokkal – többek között – a járványok és a betegségek történetére derítenek fényt a kutatók. A szegedi, történeti embertannal és paleopatológiával foglalkozó tudósok is hozzájárultak ahhoz, hogy – többek között – kiderült: Szent László hermája valóban nagy királyunk koponyájának maradványait őrzi és a szifiliszt nem Kolumbusz matrózai hurcolták be Amerikából Európába.”

Pálfi György, az Embertani Tanszék habilitált tanszékvezető docense a tuberkulózis evolúcióját, terjedését tanulmányozza. Az utóbbi hétezer éves időszakból több mint tízezer embertani leletet vizsgáltak meg a szegedi csontvázgyűjteményben.

Magyarország
A kutatásba bevont, több mint 10 000 embertani lelet származási helye

A vizsgált embertani leletek régészeti periódusok szerinti beosztása
A vizsgált embertani leletek régészeti periódusok szerinti beosztása

545 esetben mutattak ki tbc-s fertőzöttséget. A tipikus csont-ízületi tbc-s esetek döntő többségét spondylitis tuberculosa vagy arthritis tuberculosa krónikus formája adta. 545 valószínűsíthető tbc-eset morfológiai-paleopatológiai vizsgálatából azonban arra a megállapításra jutottak, hogy az atípusos formák körülbelül nyolcszor gyakoribbak a tipikusnál.

Avar kori spondylitis tuberculosa krónikus formája
Avar kori spondylitis tuberculosa krónikus formája

A betegség terjedését vizsgálva nagyon fontos megállapításra jutottak a kutatók: korábban a Kárpát-medencei tbc-történetet alig másfél ezer évesnek tartották, most azonban kimutatták, hogy sok ezer évvel korábban kezdődött. Ezekkel a „paleoepidemiológiai” eredményekkel összecsengenek a Franciaországban tanulmányozott szíriai minták, amelyek szerint a tuberkulózis már a szarvasmarha-félék háziasítása előtt megjelent az emberek között.  A magyar kutatók nagyon fontos új eredménye „a még jelenleg is kutatott neandervölgyi-tuberkulózis felismerés – ami már több mint 30 ezer éves európai múltat jelez”.

A szegedi minták alapján egyes újkőkori közösségek már sok virulens tbc-formát mutattak, míg jóval későbbi populációkból is fennmaradtak kisebb fertőzöttségre utaló csontok (ez a kórokozók változása mellett a népesség immunállapot-változását is jelzi). Az Árpád-kortól az újkor felé haladva ismét megnőtt az atípusos (korai stádiumú) tbc-fertőzöttség aránya a vizsgált leletekben.

Silberer Vera

A tuberculosis paleoepidemiológiája (78555)

Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?