Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
2018-ban is pályázhatnak az „Élvonal” programra a legkiválóbb kutatók
2018-ban is pályázhatnak az „Élvonal” programra a legkiválóbb kutatók
2018. április 11.
Módosítás: 2018. április 25.
Olvasási idő: 3 perc
Megjelent az „Élvonal” pályázati felhívása, amelyre olyan vezető kutatók nyerhetnek támogatást, akik a legutóbbi tíz évben nyújtott teljesítményük alapján a világ tudományos élmezőnyébe tartoznak, és saját tudományterületükön nemzetközileg elismert, kiemelkedő hatást kiváltó eredményeket értek el. Az elsőként tavaly megjelent felhívás 2018-ban ismét 3 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg a jövő januárban induló projektek számára.

A felhívásról Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke elmondta: „A legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő, élvonalba tartozó vezető kutatóknak Magyarországon kívánunk nemzetközi összehasonlításban is versenyképes feltételeket biztosítani, hogy  egy-egy területen világszerte jegyzett kutatóhelyek jöjjenek létre Magyarországon. Így várhatóan az élvonal magyarországi utánpótlása is hosszú távon biztosítható lesz.”  

Az „Élvonal – Kutatói kiválósági program” (KKP_19) leendő nyertesei a következő öt évre akár 300 millió (évente 60 millió) forintot is elnyerhetnek kutatócsoportjuk létrehozására vagy bővítésére, valamint ígéretes kutatási projektjük magyarországi megvalósítására. Ez a konstrukció a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes eredményeket produkáló kutatócsoportok számának növekedését és fenntartható finanszírozását tűzi ki célul. Az itt elnyerhető támogatás már nagyságrendileg is versenyképes alternatívát jelent a nemzetközi pályázati lehetőségek között: pályázónként közel 1 millió euró a nemzetközileg legelismertebb kutatóknak biztos perspektívát jelent egy magyarországi kutatóhely létrehozásához. Hosszú távú elvárás, hogy a bevezetett ösztönzés még tovább növelje a hazai kutatócsoportok sikerességét a közvetlenül az Európai Kutatási Tanácsnál (European Research Council, ERC) megpályázható, a felfedező kutatás területére eső legnagyobb presztízsű pályázati felhívásokon, amelyeket uniós versenyben nyerhetnek el a kutatók. A támogatott kutatók vállalják, hogy a támogatási időszakban ERC-pályázatot nyújtanak be. A 2017-ben támogatott vezető kutatók közül Nusser Zoltán projektje már 2018-ban elnyerte az ERC advanced grant támogatását.

Az „Élvonal” programra idén is tematikus korlátozás nélkül lehet pályázni. Az NKFI Hivatal a felhívásra valamennyi tudományterületről várja a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő vezető kutatók pályázatait, akik nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredményeket értek el, szakterületük formálóivá váltak, és iskolateremtő szerepet vállalva a fiatal kutatói közösség bővítéséhez is hozzájárulnak. A pályázó vezető kutatónak a tudományterületén a legjobb 10 százalékba kell tartoznia és jelentős kutatási, témavezetési tapasztalattal kell rendelkeznie. Ennek megítéléséhez a pályázati kiírás szerint a pályázó elmúlt tíz évben megjelent tudományos közleményeinek hatása szolgál alapul, azaz teljesítenie kell a pályázati felhívásban előírt idézettségi vagy hivatkozási követelményeket. Amennyiben a vezető kutató által művelt tudományterület sajátosságai miatt nem a nemzetközi idézettség a legmegfelelőbb mérce, akkor hazai és nemzetközi kiválósági pályázati eredményekkel igazolható a követelmény teljesítése.

Tavaly elsőként 12 nemzetközileg jegyzett, 2018-ban induló alapkutatási projekt vezető kutatója nyert ilyen támogatást, szakterületük az agykutatástól a matematikán, pszichológián át a sejtbiológiáig terjed. Az elnyert támogatás a 2019-2023 közötti öt évre szól, melynek lejárta után az addigi kedvezményezettek megint csak nyílt versenyben mérkőzhetnek meg az új aspiránsokkal.

Az „Élvonal” kutatói kiválósági program abba az egységes szemléletű, egymásra épülő pályázati rendszerbe illeszkedik, amelyet az NKFI Hivatal az elmúlt években alakított ki a felfedező kutatások támogatására, a kutatói életpályán elinduló kutatók ösztönzésétől egészen az önálló kutatócsoportok támogatásáig. A 2015-ös 7,9 milliárd forintról folyamatosan növekedve – az „Élvonal” programnak juttatott 3 milliárddal együtt – idén már több mint 16 milliárd forintot tesz ki az NKFI Alapból meghirdetett, felfedező kutatást ösztönző felhívások összesített keretösszege, így a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz illeszkedő új pályázati konstrukciókkal jelentősen bővültek a pályázati lehetőségek a felfedező kutatás területén.

Budapest, 2018. április 11.

Utolsó módosítás: 2018. április 25.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?