Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Ipari célú kutatás-fejlesztési projektek nyertek a versenyképességi és kiválósági programokon
Ipari célú kutatás-fejlesztési projektek nyertek a versenyképességi és kiválósági programokon
2017. augusztus 25.
Módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 2 perc
Hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű kutatói-ipari együttműködéseket kíván ösztönözni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal azokkal a pályázati konstrukciókkal, amelyek eredményhirdetését ma hozta nyilvánosságra.

Olyan projektek kaptak összességében 27 milliárd forintnyi célzott támogatást a hazai innovációs alapból, amelyek a XXI. század gazdasági és társadalmi problémáinak megoldására adnak választ üzletileg is hasznosítható kutatási eredményekkel az agrárinnováció, a digitális gyártástechnológia, a kvantumtechnológia és az agykutatás területén.

A felfedező kutatásokat, a célzott fejlesztéseket és az innovatív vállalkozásokat kiegyensúlyozottan ösztönző versenypályázati finanszírozással érhető el az innovációs teljesítmény fokozatos és fenntartható javulása – hangsúlyozta a mostani eredményhirdetések kapcsán ismét Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke.

A „Versenyképességi és kiválósági együttműködések” 17 milliárd keretösszegű felhívására 47 pályázat érkezett, összesen több mint 37,5 milliárd forintos támogatási igénnyel. Az üzletileg is hasznosítható kutatási eredmények létrehozására benyújtott pályázatok többlépcsős testületi értékelése nyomán 22 projekt jutott támogatáshoz. Ezen belül a digitális gyártástechnológia alprogramjában nyert például az az evopro vezette konzorcium, amely kkv-k számára fejleszt moduláris digitális gyártástechnológiai keretrendszert és szolgáltatásokat; az agrárinnovációt és biotechnológiai megoldásokat támogató alprogramban pedig a nyertes projektek között egyaránt megtalálható a fatömeghozamot és -minőséget javító erdészeti program vagy a csökkentett antibiotikum-használat és gyógynövényes takarmányozás mellett magasabb húsminőséget célzó sertéstenyésztési program.

A „Nemzeti Kiválósági Program” 10 milliárdos keretösszege lehetővé teszi az idén záruló és figyelemre méltó eredményeket felmutató Nemzeti Agykutatási Program folytatását, valamint a kvantumtechnológia világszerte tapasztalható, robbanásszerű fejlődéséhez való hazai hozzájárulást. Ezeken a legversenyképesebb stratégiai területeken – amelyek az Európai Unió FET (Future and Emerging Technologies) zászlóshajó-kezdeményezései között is szerepelnek – nagy horderejű tudományos és technológiai kihívásokat célzó kutatási és fejlesztési programok valósulnak meg, a gyakorlatban is alkalmazható eredményekkel.

A két felhívásra kizárólag közép-magyarországi konzorciumok adhattak be pályázatot. Az NKFI Hivatal egyik legfontosabb célja ugyanis, hogy ott is hozzájuthassanak kutatás-fejlesztési és innovációs forrásokhoz, ahol a magyarországi kapacitások zöme összpontosul, de ahonnan a konvergenciarégióknak szánt uniós kutatás-fejlesztési és innovációs célú források mégsem pályázhatók.

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?