Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Pálinkás József: Megújult a felfedező kutatásokat ösztönző hazai pályázati rendszer
Pálinkás József: Megújult a felfedező kutatásokat ösztönző hazai pályázati rendszer
2018. január 25.
Módosítás: 2018. február 06.
Olvasási idő: 3 perc
A források bővülése, a 40 év alatti kutatók projektjeit támogató új pályázat és az új kiválósági felhívások meghirdetésével teljesültek az NKFI Hivatal felfedező kutatások rendszerének megújítását célzó 2017-es vállalásai – hangsúlyozta Pálinkás József január 25-én, a Hivatal KFI Versenypályázati Tükör 2018 című rendezvényén.

A fórumon elhangzott prezentáció letölthető, és az előadás felvételről is megtekinthető

  • A 2015-ös 7,9 milliárd forintról folyamatos növekedéssel idén 16,5 milliárd forintra nőtt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett, felfedező kutatást ösztönző felhívások keretösszege. 
  • A kutatói életpálya különböző szakaszaihoz illeszkedő új pályázati konstrukciókkal 2017-ben jelentősen bővültek a pályázati lehetőségek a kutatói közösség 40 év alatti tagjai számára. Míg 2016-ban a 40 év alatti kutatók 34 pályázata nyert forrást a kutatói témapályázatokon, addig 2017-ben 119 új projekt indulhatott el 40 év alatti kutató vezetésével a kutatói témapályázatok vagy fiatal kutatói témapályázat programokból támogatva. A pályázati felhívások 2018 januárjában ismét megjelentek.
  • A felfedező kutatások három fő pályázatán (a kutatói témapályázatokon, a fiatal kutatói témapályázaton és a posztdoktori pályázaton) az egyetemek 6,2 milliárd forintot, az MTA kutatóintézetei pedig közel 4,2 milliárd forintot nyertek el 2017-ben. Az NKFI Hivatal elnöke emellett ismertette a felfedező kutatások nyerteseinek 2017. évi felsőoktatási rangsorát – lényegében azt, hogy mely intézmények pályáztak a legsikeresebben. Élen az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (68 elnyert pályázat), a Debreceni Egyetemmel (50 nyertes pályázat) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (42 nyertes pályázat).
  • A felfedező kutatások támogatásának hazai rendszerében az NKFI Hivatal egymásra épülő pályázati rendszert alakított ki a kutatói életpályán elinduló kutatók ösztönzésétől egészen az önálló kutatócsoportok támogatásáig.  
  • A kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható programok mellett az élvonalbeli kutatások versenyképességét ösztönzik a kiválósági programok. A kiválósági felhívásokról 2017-ben mintegy 4 milliárd forint keretösszegű támogatói döntés született. Ezek között a nemzetközi összehasonlításban versenyképes eredményekkel működő kutatócsoportok számának növekedését és fenntartható finanszírozását célozza az Élvonal pályázat, amelyen 12 kutatócsoport összességében 3 milliárd forint támogatást nyert el.  A kiválósági pályázatokon összesen 2,2 milliárd forintot a felsőoktatási intézmények és 1,8 milliárd forintot az MTA kutatóintézetek pályázói nyertek el.  
  • Pálinkás József kitért arra is, hogy a hazai és uniós KFI forrásokból 2015 óta odaítélt mintegy 600 milliárd forintnyi támogatásból mintegy 300 milliárd forint az innovatív vállalkozásokat, valamint a vállalkozások és a kutatóintézetek együttműködéseit, tehát a vállalatok részéről felmerülő kutatásfejlesztési és innovációs igényekre alapozott projektek indítását is célzottan ösztönzi. 
  • Az NKFI Hivatal elnöke részletes tájékoztatást adott az alapkutatási felhívások több lépcsős, anonim szakértők és értékelő testületek munkájával működő versenypályázati értékelői rendszeréről, értékelte az értékelők munkáját és további javaslatokat tett az igényes pályázati értékelések elkészítésére.  Pálinkás József beszámolt arról is, hogy az NKFI Hivatal a nemzetközileg meghatározó értékelési rendszerek – így például az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) – gyakorlatához közelítve megújult zsűriszerkezetben értékeli a felfedező kutatások 2018. évi pályázatait.

Budapest, 2018. január 25.

Utolsó módosítás: 2018. február 06.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?