Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Versenyképes állami kutatás-fejlesztés
Versenyképes állami kutatás-fejlesztés
2004. augusztus 11.
Utolsó módosítás: 2019. március 20.
Olvasási idő: 3 perc

Növekedési pályára állhat a kutatás-fejlesztés Magyarországon azon javaslatok révén, melyeket a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke, Boda Miklós, vezetésével megalakult ad hoc munkacsoport fogalmazott meg és jutatott el a napokban Draskovics Tibor pénzügyminiszter részére.

A javaslatok között szerepel bizonyos közfinanszírozású kutatóintézetek versenyképes gazdálkodó szervezetekké való átalakítása, a vállalkozások innovációs tevékenységét ösztönző támogatások növelése és könnyebb elérésének biztosítása, az induló innovatív vállalkozások létrehozásának könnyítése és finanszírozási lehetőségeinek bővítése.
 
A pénzügyminiszter kérésére a vállalati- és közszféra képviselőiből alakult ad hoc bizottság tagjai között komoly eszmecsere indult meg az elmúlt hónapokban Boda Miklós vezetésével a kutatás-fejlesztést és az innovációt ösztönző lehetőségek kibővítésé érdekében. A közös gondolkodás eredménye a már korábbiakban említett javaslatcsomag. A csomag törvényileg szabályozható részeit már tartalmazza a szeptemberben parlament elé kerülő innovációs törvény tervezete.
 
Törvényileg nem szabályozható, ezért a javaslatok legfontosabb eleme a bizonyos közfinanszírozású kutatóintézetek költségvetési gazdálkodási rendből önálló közhasznú társaságokká való átalakítása, a meglévő korlátok feloldása érdekében. Az így létrejövő önálló és rugalmas non-profit alkalmazott kutatóintézetek versenyképessé válnának a magyar és nemzetközi kutatási piacokon, biztosítva ezzel az újabb és kellően honorált posztdoktori munkahelyek lehetőségét kutatóink részére. Lehetővé válna a rugalmasabban kutatói témaválasztás a vállalati igényeknek megfelelően, ami előidézné a kutatási eredmények hatékonyabb, piaci alapú hasznosítását. Ezen javaslat révén elindulhat az állami kutatóintézetek piaci  igények szerinti átalakítása, és ezáltal létrejöhet a hazai gazdaság versenyképességét erősen növelő alkalmazott kutatói hálózat.
 
Az eredményhasznosító (spin-off) vállalkozások számának növelése érdekében az államháztartási törvény módosítását javasolja a munkacsoport, elhárítva ezzel a közfinanszírozású kutatóhelyek vállalkozásban való részvétele előtt álló adminisztratív akadályokat. Ezen innovatív mikro, kis- és középvállalkozások révén a hazai kutatási eredmények gyakorlati hasznosulásának további gyorsulása várható.
 
A munkacsoport javaslatot tett az innovatív tevékenységet érintő adóterhek csökkentésére, amelyben a mostani adókedvezmények kétszeresét javasolja, többek között a társasági adóalap és a társasági adó kedvezmények, valamint az élőmunka terheinek csökkentése révén.
 
A javaslatok között szerepel az induló innovatív, technológia intenzív vállalkozások finanszírozásának javítása is. A munkacsoport ennek érdekében a kockázati tőkebefektető társaságok számának növelését szeretné elősegíteni a meglévő törvény módosításával.
 
A támogatások hatékonyságának fokozása, az eljárások egyszerűsítése és ésszerűsítése érdekében fontos módosítási javaslatokat fogalmaz meg a munkacsoport. A cél egy egyszerű és átlátható szabályrendszer kialakítása.
 
A javaslatok komoly átalakításokat eszközölnek a hazai K+F területén, amelyek mentén haladva Magyarország olyan növekedési pályán indulhat el, amely révén képes lesz felzárkózni a nyugat-európai országok gazdasági színvonalához és teljesíteni az Európai Unió által meghatározott lisszaboni célokat.

További információ:

Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kommunikációs Főosztály
Tel.: (06 1) 484 2595
E-mail: kommunikacio@nkth.gov.hu

Utolsó módosítás: 2019. március 20.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?