Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKiadványok, publikációkJogelőd szervezetek kiadványaiHivatali kiadványok
A kutatás-fejlesztés és az innováció naprakész információs elemző bázisának kialakítása (a gyakorlati megvalósítás tervezése)
A kutatás-fejlesztés és az innováció naprakész információs elemző bázisának kialakítása
2010. szeptember 10.
Módosítás: 2018. május 15.
Olvasási idő: 1 perc
A tényekre épülő döntésekhez nélkülözhetetlen a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység rendszeres mérése, és az így rendelkezésre álló információk elemzése, valamint közreadása, hiszen ez elősegíti az innovációs rendszer elemei és szereplői teljesítményének, hatékonyságának megismerését, valamint a szereplők alkalmazkodását a globális versenyfeltételekhez.

A TTI Obszervatórium koncepció

A lehetséges hazai rendszer kialakítása érdekében egy korábbi szakértői tanulmány három Európában sikeres modellt tekintett át. A modellekről lefolytatott szakmai vitában az az álláspont kristályosodott ki, hogy a hazai körülményeknek leginkább megfelelő működési modell az ’obszervatórium’ modell. Ennek megfelelően a jelen tanulmány - az NFGM kezdeményezésére az NKTH megbízásából - a tudomány-, technológia- és innováció (TTI) politikai Obszervatórium megvalósíthatósági javaslatát dolgozta ki a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs információs rendszer fejlesztése érdekében.

A működés részleteinek kidolgozását alapvetően meghatározza egy ilyen szervezet missziója: eszerint a TTI Obszervatórium a TTI-vel kapcsolatos adatgyűjtés és -közreadás integrált nemzeti rendszere, amely nemzetközi adatkezelési, mutatószám előállítási és elemzési normáknak megfelelően kiszolgálja a magyar innovációs rendszer irányítóinak és fontosabb szereplőinek a TTI adatokkal kapcsolatos, már meglévő és a jövőben felfutó adat-, mutatószám- és elemzési igényét. Kutatómunkájával elősegíti a mindenkori új igények kielégítésére való felkészülést, a TTI stratégiaformálást új típusú információkkal is támogatja.

A tanulmány letölthető:

Készítette: Pénzügykutató Zrt. Innováció Kutató Központ

Utolsó módosítás: 2018. május 15.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?