Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKiadványok, publikációkKiadványok a KFI területéről
Az innováció finanszírozása a "Magyar nemzeti innovációs rendszer" című háttértanulmányban
Az innováció finanszírozása a Magyar nemzeti innovációs rendszer című háttértanulmányban
2008. június 12.
Módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 2 perc
Magyarországon, csak úgy, mint a világ fejlett országaiban az innováció finanszírozását több különálló forrás biztosítja. Ezért az innovációs tevékenységekre fordított kiadások összesítése kiterjedt kutatómunkát igényel. A Magyar Nemzeti Innovációs Rendszer című tanulmány a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal megbízásából, a 2007/2008 évi OECD innovációs ország-jelentés háttértanulmányként készült el. Az elemzés bemutatja a magyar nemzeti innovációs rendszer (NIR) kulcselemeit, értékeli annak működését, és számos pontban érint az innováció finanszírozását.

A tanulmány teljes terjedelmében letölthető: nemzetkozi-tevekenyseg/oecd-hattertanulmany

  • A magyar K+F+I tevékenységet mérő mutatószámok többsége lényegesen elmarad az OECD átlaga mögött. (2. ábra) Ez a megállapítás érvényes mind az összesített adatokra, mind a vállalkozásokra.
    A magyar K+F tevékenységi szintje az OECD átlagához viszonyítva
  • Az összes K+F ráfordítás (GERD) értéke a GDP 0,7 - 0,8%-a között ingadozott 2000-ig, majd 0,9 - 1,0% között 2001 óta (2. táblázat). Abszolút értékben jelentősen, 14,5%-kal nőtt 2005-ben és 2006-ban is, és így elérte a 238 milliárd Ft-ot.
    K+F ráfordítások (GERD) Magyarországon
  • A K+F ráfordítások legfontosabb forrása az 1990-es években a központi költségvetés volt (3. táblázat). Az üzleti ráfordítások aránya 38% körül stagnált, majd 2001-2003-ban még alacsonyabb szintre süllyedt. A következő években viszont számottevő mértékben nőtt ez az arány, 2006-ban 43% fölé emelkedett. Az OECD 60% fölötti átlagához viszonyítva azonban ez még mindig nagyon szerény szintnek tekinthető.
    A magyar K+F ráfordítások (GERD) megoszlása a finanszírozási források szerint
Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?