Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
9 ezer milliárd forint uniós forrás pályázható Brüsszelből 2020-ig kutatási és innovációs projektekre
9 ezer milliárd forint uniós forrás pályázható Brüsszelből 2020-ig kutatási és innovációs projektekre
2017. november 02.
Utolsó módosítás: 2019. június 27.
Olvasási idő: 4 perc
A kiemelkedő hazai KFI eredmények, a KKV eszközpályázat, az Európai Kutatási Tanács (ERC)élvonalbeli alapkutatási programjai, valamint a tudományos kiválóságot ösztönző „Kiválóság terjesztése” alprogram projektjei számára is inspiráló további források nyílnak meg a Horizont 2020 keretprogram 2018 és 2020 közötti pályázatain.

Az Európai Bizottság kutatási és innovációs keretprogramjának új felhívásairól több rendezvényen tájékoztatja a pályázókat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramja az európai tudományos kiválóságot  ösztönzi. Az Európai Bizottság 2017. október 27-én nyilvánosságra hozott közleménye szerint a következő három évben a Bizottság arra törekszik, hogy kutatási célú forrásai erőteljesebb tudományos, gazdasági, társadalmi hatást fejtsenek ki, ezenfelül a Horizont 2020 keretprogram az áttörést jelentő, piacképes és új piacokat eredményező innovációk előmozdítását helyezi előtérbe.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a – közvetlenül Brüsszelből pályázható – Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram felhívásaiban a következő három évben (2018–2020) rendelkezésre álló 30 milliárd eurót kevesebb, de célzottabb, társadalmilag nagyobb hatásfokú tudományos és innovációs területre kívánja fordítani az Európai Bizottság. A főbb kiemelt területek (a Bizottság politikai prioritásait közvetlenül előmozdítva) a következők:

  • Alacsony szén-dioxid-kibocsátás és alkalmazkodás az éghajlatváltozás hatásaihoz: 3,3 milliárd euró
  • Körforgásos gazdaság: 1 milliárd euró
  • Az európai ipar és szolgáltatások digitalizálása és átalakítása: 1,7 milliárd euró
  • Biztonsági unió: 1 milliárd euró
  • Migráció: 200 millió euró

Az Európai Bizottság 2018 és 2020 között 2,7 milliárd eurót tervez fordítani a Horizont 2020 programból a magas kockázattal járó, azonban magas megtérülést is ígérő innováció támogatására.

A kis- és középvállalkozásokat a működő innovatív ötlettől egészen a piacra vitelig támogató „KKV eszköz pályázat” mintegy 1,6 milliárd euró keretösszeggel szintén az Európai Innovációs Tanács (EIC) gondozásában jelenik meg a jövőben. Ennek a felhívásnak a keretében eddig több mint 20 millió eurót (mintegy 6,3 milliárd forintot) nyertek el a magyar kis- és középvállalkozások, a pályázat második fázisában az EU 13 országok között az első hellyel büszkélkedhetünk, megelőzve néhány régi tagállamot is (Ausztria, Belgium, Görögország, Luxemburg).

A Horizont 2020 program továbbra is kiemelten támogatja a felfedező kutatást, amely bizonyos kutatási területeken szintén Magyarország egyik erőssége. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatainak eddigi eredményei szerint hazánk jelenleg első az EU 13 országok között, mintegy 24 nyertes pályázattal, és 37,7 millió euró  támogatási összeggel. Az ERC augusztusban jóváhagyott 2018-as munkaprogramja lehetőséget biztosít arra, hogy az élvonalbeli kutatók közel 1,86 milliárd euró támogatáshoz jussanak. A kutatói pálya különböző szakaszait támogató Marie Skłodowska-Curie Akciók finanszírozása a 2018–2020-as időszakban 2,9 milliárd euróval nő.

A Horizont 2020 „Kiválóság terjesztése” alprogram keretében a 2018 és 2020 közötti időszakra 460 millió eurót különítenek el, hogy támogassák azokat a tagállamokat – többek között hazánkat – és azokat a társult országokat, amelyek fontos eredményeik ellenére még nem aknázzák ki teljes körűen a program nyújtotta lehetőségeket. Magyarország e program Teaming alprogramjában kiemelkedően szerepelt a megelőző időszakban: a Teaming 2. fázisában a 10 nyertes projektből kettő magyar, ami egyedülálló siker.

Mintegy 2,2 milliárd euró összegben jelentős költségvetésük lesz a tiszta energiákat előmozdító projekteknek a következő területeken: megújuló energiaforrások, energiahatékony épületek, elektromos közlekedés és energiatárolás, ideértve az elektromos akkumulátorok következő generációjának európai kifejlesztéséhez és gyártásához nyújtandó 200 millió euró összegű támogatást. A Horizont 2020 következő időszakának újdonsága még a kísérleti jelleggel bevezetendő egyösszegű támogatás, ami egy újszerű és egyszerűsített pénzügyi támogatási forma. Két felhívás kapcsán pályázhatnak konzorciumok az új típusú támogatási formára az egészségügy és az innovatív gyártás területén.

A magyar szereplők Horizont 2020 programban történő eredményes  pályázását segíti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Kapcsolattartói Hálózata (National Contact Points, NCP). Az NCP-k fő feladata hogy a Horizont 2020 egyes alprogramjaihoz kapcsolódva magas színvonalú, professzionális és ingyenesen elérhető támogatást nyújtsanak a potenciális pályázók részére a következő tevékenységeken keresztül: információterjesztés, pályázati tanácsadás, projektpartner-keresésben, szerződéskötésben és projektmenedzsmentben való közreműködés.

A 2018–2020-as munkaprogram új pályázati felhívásairól az NKFI Hivatal információs rendezvényeken tájékoztatja a pályázni kívánókat, ezek részletei a Hivatal Horizont 2020 rendezvénynaptárában olvashatók. Novemberben agrárgazdaság, környezetvédelem (10-én) és közlekedés  (27-én) témában, valamint a Marie Skłodowska-Curie Akciókról (22-én) tájékozódhatnak az érdeklődők. Az információs napokon nem csupán az új munkaprogramok aktuális pályázati felhívásai hangzanak el, hanem korábbi sikeres pályázók, pályázati értékelők is megosztják tapasztalataikat a megjelentekkel.

Meghirdetése óta 2017. októberig a Horizont 2020 keretprogramból mintegy 26,65 milliárd eurót mozgósítva több mint 15 000 kedvezményezett nyert támogatást, ebből közel 3,79 milliárd euró került kis- és középvállalkozásokhoz. A Horizont 2020 programnak köszönhetően több vállalkozás – elsősorban kkv-k – 17 millió euró feletti értékben jutott kockázatfinanszírozáshoz az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” elnevezésű kezdeményezés keretében.

Az új munkaprogramok elérhetősége, valamint további információk:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/funding/reference_docs.html#h2020-work-programmes-2018-20

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-4123_en.htm

Horizont 2020 keretprogram

http://www.h2020.gov.hu/

Utolsó módosítás: 2019. június 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?