Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
EUREKA: új német-magyar innovációs pályázat vállalkozásoknak
EUREKA: új német-magyar innovációs pályázat vállalkozásoknak
2018. április 17.
Módosítás: 2018. május 16.
Olvasási idő: 4 perc
A magyar vállalkozások kutatóintézetekkel és német partnereikkel együttműködésben megvalósuló innovációs projektjei is nyerhetnek támogatást a 750 millió forint keretösszegű pályázati programból, amelyről 2018. április 17-én tartott információs napot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a német Oktatási és Kutatási Minisztérium. A nemzetközi EUREKA program részeként megjelent felhívásra 2018. május 30-ig nyújthatók be pályázatok.

A magyar EUREKA programban való részvételt támogató 2018 márciusában megjelent, 750 millió Ft keretösszegű pályázat része a német-magyar bilaterális együttműködés támogatása is. A német-magyar közös pályázatok benyújtásának határideje 2018. május 30. Az EUREKA együttműködés keretében megvalósuló közös pályázat megjelentetéséről Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke és Georg Schütte, a német Oktatási és Kutatási Minisztérium államtitkára 2017. júniusi tárgyalásukon állapodtak meg. Németország korábban csak a Cseh Köztársasággal indított hasonló együttműködést.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a rendezvényen hangsúlyozta: „Az EUREKA a kutató-fejlesztő közösség részvételét ösztönzi, hiszen a részt vevő vállalkozások, kutatási intézmények megegyezésén múlik, hogy milyen témában, milyen feltételekkel kívánnak együttműködni. Az EUREKA a kutatások színvonala, megalapozottsága és gyakorlati alkalmazhatósága alapján a szakmai minőség egyik európai védjegyévé vált. Az EUREKA-projektek tematikája sokféle, de a német-magyar felhívás azt is célozza, hogy az infokommunikáció, a gyártástechnológia és a biotechnológia területén legyen az eddiginél még szorosabb az együttműködés a két ország innovatív vállalkozásai és kutatói között.”

Az 1985-ben létrehozott, nemzetközi együttműködésben megvalósuló ipari és technológiai kutatásokat ösztönző EUREKA nem rendelkezik központi pénzkerettel, a projektek költségeit a tagállamok nemzeti támogató programjaikon keresztül állják. Az EUREKA-projektek jellemzően a viszonylag gyorsan piacra vihető K+F eredmények megvalósítását célozzák. A résztvevők többsége vállalkozás, profitorientált ntézmény. Az EUREKA keretében a megalakulása óta mintegy 6000 innovatív projekt valósult meg, több mint 37 milliárd euró költségvetéssel. Mára az EUREKA a legjelentősebb európai ipari kutatási együttműködési hálózattá vált. Magyarország 1992-es csatlakozása óta összesen 38 közös EUREKA projekt valósult meg német-magyar részvétellel, jelenleg négy német-magyar közös projekt van folyamatban.

A rendezvényen bemutatkozott a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a többek között autóipari műszaki kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Hepenix Kft., valamint a Karslruhe Institut of Technology részvételével megkezdett, 410 ezer euró (123 millió forint) költségvetésű, az Ipar 4.0 technológiák kis- és középvállalkozásoknál alkalmazható megoldásait fejlesztő projekt. Ezeken kívül, más országok pályázóival további öt magyar részvételű EUREKA-projekt megvalósítása zajlik az infokommunikáció, a biotechnológia, az agrárinnováció, az anyag- és gyártástechnológia, valamint a környezetvédelmi technológiák területén.

Az EUREKA együttműködés tagja  a 28 EU-tagállam, továbbá Izland, Izrael, Luxemburg, Monaco, Macedónia, Norvégia, Oroszország, San Marino, Svájc, Szerbia, Törökország, és Ukrajna, társult tagként pedig Dél-Afrika, Dél-Korea és Kanada.

EUREKA információs nap
EUREKA információs nap


EUREKA információs nap
EUREKA információs nap


EUREKA információs nap
EUREKA információs nap


EUREKA információs nap
EUREKA információs nap

Budapest, 2018. április 16.

Utolsó módosítás: 2018. május 16.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?