Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Új vállalati kutatóközpontok és kísérleti innovációs központok kezdhetik meg működésüket - Sajtóközlemény
Új vállalati kutatóközpontok és kísérleti innovációs központok kezdhetik meg működésüket
2006. december 20.
Módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 2 perc
Az elmúlt hónapban megszületett döntések eredményeként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) hét pályázatán 47 pályázó összesen 3,44 milliárd forint támogatást nyert el. A gazdasági szektor szerepvállalása kimagaslóan magas volt a pályázatokon, a támogatások 76,2%-át vállalkozások, 23,2%-át költségvetési kutatóhelyek, 0,6%-át non-profit kutatóhelyek kapják.

A „Vállalati Regionális Kutatóközpontok létrehozása” című pályázat révén két nemzetközi nagyvállalat és egy hazai középvállalat erősíti meg magyarországi jelenlétét új kutatóközpontok létrehozásával az egyetemi tudásközpontok környezetében. Az 1,2 milliárd forint keretösszegű pályázat célja vállalati regionális kutatóközpontok létrehozása volt, alkalmazásorientált, koncentrált vállalati kutatás-fejlesztési projektek támogatásával, új vállalati kutatók alkalmazásával, a regionális egyetemi tudásközpontok környezetében, az iparilag kevésbé fejlett Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld területén. Az óriási vállalati K+F forrást megmozgató pályázaton a ZF Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft. Miskolci Egyetem tudásközpontjához kapcsolódó, 1,57 milliárd Ft összértékű projektje 550,12 millió Ft támogatást, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. Miskolci Egyetem tudásközpontjához kapcsolódó, 0,95 milliárd forint összértékű projektje 350 millió Ft támogatást, a TERMOSYSTEM Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. Debreceni Egyetem tudásközpontjához kapcsolódó, 0,95 milliárd forint összértékű projektje 299,88 millió Ft támogatást nyert el.

Az Innovációs menedzsmentet fejlesztő és technológia transzfert elősegítő pályázat révén két országos méretű, üzleti alapon működő, kísérleti innovációs menedzsment központ kezdheti meg működését a közeljövőben az innovatív ötletek sikeres magyarországi megvalósításának elősegítése érdekében. A 850 millió forint keretösszegű pályázat célja a kutató-fejlesztő intézményeket és az eredményeket felhasználó vállalatokat összekapcsoló intézményi, hálózati struktúrák -technológia transzferközpontok, üzleti inkubáció- szolgáltatásainak fejlesztése, piaci szemléletük megerősítése. A kétkomponensű pályázat 1. komponense olyan kísérleti innovációs menedzsment központok kialakítását szorgalmazta, amelyek pilot működésük alatt létrejövő eredményekből, tapasztalatokból kialakítják az innovációs menedzsment hazai környezethez illeszkedő legjobb gyakorlatát. A 2. komponens a közfinanszírozású kutatóhelyek technológia transzfer tevékenységének fejlesztését támogatja. A pályázaton 8 pályázat nyert támogatást összesen 850 millió Ft értékben. Az 1. komponens keretében, kísérleti innovációs menedzsment központok kialakítására, a ValDeal Innovációs Zrt. 1,38 milliárd forint összértékű projektje 550 millió Ft támogatást, a Corvin Innovációs Központ Kft. 795,4 millió forint összértékű projektje 250 millió Ft támogatást nyert el.

Az NKTH, küldetésének megfelelően, a pályázatok kiírásával, és a pályázatok nemzetközi kritériumoknak megfelelő elbírálásával, elsősorban a magyar vállalkozások innovációs tevékenységét ösztönzi, de ezenkívül hidat is épít a kutatás és az ipari hasznosítás hazánkban ma még az optimálisnál mélyebb szakadéka fölött.

Melléklet: A legutóbbi pályázati döntések részletes eredményei

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?