Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Felhívás startupokat fejlesztő közép-magyarországi műhelyek létrehozására
Felhívás startupokat fejlesztő közép-magyarországi műhelyek létrehozására
2016. december 02.
Módosítás: 2019. május 23.
Olvasási idő: 3 perc
Budapest, 2016. december 2. – A Közép-Magyarország régió számára is megnyílik a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző környezet megerősítését célzó „Innovációs ökoszisztéma” (Öko_16) pályázati program, amelyre már működő, tapasztalattal rendelkező, piaci inkubátorok és új inkubátorok egyaránt pályázhatnak.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott felhívásra rendelkezésre álló keretösszeg 1,5 milliárd forint. Pályázó inkubátoronként minimum 300 millió Ft, maximum 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A startupok számára – fejlesztésre, képzésre és piacra lépésük támogatására – a most meghirdetett pályázaton sikeresen szereplő inkubátorok írnak ki pályázatot, az üzleti alapon megítélt támogatást pedig közvetlenül az inkubátoroktól hívhatják le az induló innovatív vállalkozások.

Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról. Az inkubátor által elnyert támogatás legfeljebb 20%-a számolható el az inkubátor közvetlen működési költségeire, legalább 80%-a pedig a startupoknak kötelezően továbbutalandó támogatás. A pályázó vállalkozásoknak rendelkezniük kell az igényelt teljes támogatási összeg legalább 20%-ának megfelelő összegű saját tőkével.

Az új felhívással egészül ki az induló innovatív vállalkozások létrehozását, megerősítését és fejlesztését ösztönző versenypályázati rendszer. Az országszerte, így az új felhívásnak köszönhetően a központi régióban is megerősödő közösségi és képzési bázisok tehetik lehetővé az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését.

A 2015 decemberében uniós forrásból 5 milliárd forintos keretösszeggel megnyílt „Innovációs ökoszisztéma” (GINOP-2.1.5-15) felhívás keretében eddig a központi régión kívül volt elérhető forrás a most meghirdetett felhíváshoz hasonló célrendszerrel. A komplex szempontrendszer, így az üzleti terv, valamint a helyi startup-ökoszisztéma építésére, fejlesztésére vonatkozó terv alapján az erre a pályázatra benyújtott negyvennégyből nyolc projektjavaslat kapta meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól a támogató KFI szempontú szakpolitikai véleményt 2016 augusztusában, amelynek birtokában a pályázók benyújthatták a projekttervet a pályázatot elbíráló Irányító Hatósághoz.

A kutatásfejlesztési és innovációs célú versenypályázati rendszerben  az innovatív vállalkozások számára elérhető konstrukciókból és a 2016 októberében létrejött állami kockázati tőkealapból további forrás biztosítható a nemzetközileg is versenyképes vállalkozások építéséhez.

--------------------------------------------------------------------

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal:

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – a hazai kutatásfejlesztési és innovációs források célszerű, hatékony és átlátható felhasználásáért felelős intézmény – 2015-ben egységes versenypályázati rendszert alakított ki a KFI célú uniós fejlesztési források és a hazai Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) forrásainak koordinált, célszerű és értékteremtő felhasználására. A pályázati portfólió összehangolt felhívásai a tudományos kutatásokat, a vállalati fejlesztéseket és az innovatív ötletek megvalósítását egyaránt ösztönzik. A Hivatal az EU-s forrásból finanszírozott kutatásfejlesztési és innovációs célú pályázatok – Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) – szakmai megalapozásának és a pályázati koncepciók előkészítésének szakpolitikai felelőse. A NKFI Hivatal közreműködésével meghirdetett felhívások keretében 2020-ig mintegy 1200 milliárd Ft áll rendelkezésre kutatásfejlesztési és innovációs célokra uniós és hazai forrásból.

Utolsó módosítás: 2019. május 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?