Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKiadványok, publikációkKiadványok a KFI területéről
Frascati kézikönyv - A kutatás-fejlesztés elfogadott nemzetközi definíciói
Frascati kézikönyv
2004. szeptember 27.
Módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 2 perc
Az OECD 1963 júniusában rendezte meg a kutatás és fejlesztés (K+F) statisztika nemzeti szakértőinek találkozóját az olaszországi Frascati városban lévő Villa Falcioneriben. E találkozó eredményeként született a JAVASLAT A KUTATÁS ÉS KÍSÉRLETI FEJLESZTÉS FELMÉRÉSEINEK EGYSÉGES GYAKORLATÁRA című dokumentum első hivatalos változata, amelyet Frascati kézikönyv néven emlegetnek.

 Az 1994-ben megjelent ötödik kiadás óta a K+F-re és az innovációra mint a tudásalapú gazdaság kulcsfontosságú elemeire fordítottak egyre nagyobb figyelmet. E  fontos terület nyomon követéséhez szükségesek a megbízható és összehasonlítható statisztikai adatok és mutatók. A jelen hatodik kiadás arra törekszik, hogy megszilárdítsa a különféle módszertani ajánlásokat és irányelveket, különös tekintettel a szolgáltatási szektor K+F statisztikájának tökéletesítésére, valamint a K+F emberi erőforrásokra vonatkozó adatok részletesebbé tételére. Minthogy a globalizáció nagy kihívást jelent a K+F felmérések számára, a kézikönyv néhány változtatást javasol az osztályozás terén felvetődött problémák megoldása érdekében.

A mai K+F statisztikák a Frascati kézikönyvön alapuló felmérések módszeres fejlesztésének eredményei, és ma már az OECD-tagországok statisztikai rendszerének részét alkotják.

A kézikönyv a nemzeti innovációs rendszerek statisztikai elemzésével fokozni kívánja a tudomány és a technológia szerepének jobb megértését. A kézikönyv a K+F nemzetközileg elfogadott definícióival és tevékenységei osztályozásával hozzájárul a tudomány- és a technológiapolitika .legjobb gyakorlatáról. folyó kormányközi eszmecseréhez. A Frascati kézikönyv nem csupán az OECD-tagországokban folyó K+F számára irányadó. Az OECD, az UNESCO, az Európai Unió és számos regionális szervezet kezdeményezésére a világszerte folyó K+F felmérések szabványává is vált.

A könyv letölthető:

  1. Bevezető (PDF, 106 KB)
  2. Frascati kézikönyv (PDF, 755 KB)
  3. Mellékletek (PDF, 566 KB)

OECD 2002
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2004

Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?