Ön itt áll: A HivatalrólSzakpolitika és stratégiaStratégia-alkotásNemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3)
Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) – 2021-2027
2020. január 20.
Utolsó módosítás: 2020. január 20.
Olvasási idő: 2 perc
A Kohéziós Politika fő célkitűzéseinek megfelelően a Kohéziós Alap felhasználása során kiemelt feladat egy intelligensebb Európa megteremtése az innováció és a gazdasági átalakulás, modernizáció támogatásával. Kiemelt megvalósítási területei:
  • KFI kapacitások erősítése és fejlett technológiák bevezetése,
  • Digitalizáció állampolgároknak, vállalatoknak és kormányzatnak,
  • S3-hoz szükséges képességek fejlesztése, ipari átalakulás támogatása és vállalkozókedv erősítése
  • kkv-k növekedésének és versenyképességének fokozása.

Európán belül Magyarország jelenleg a mérsékelt innovátorok csoportjába tartozik. Nemzeti célkitűzés, hogy hazánk 2030-ra Európa vezető innovátorai közé kerüljön. A sikerhez a ráfordítások növelésén kívül az állami támogatások optimális felhasználásának meghatározása is elengedhetetlen. Ennek eszköze az Intelligens Szakosodási Stratégia, amely az intelligensebb Európa megteremtésének célját az alábbi eszközökkel hivatott elősegíteni:

  • a területre jellemző erősségek felismerése,
  • a versenyelőnyök definiálása,
  • a szakosodási prioritások kijelölése,
  • a megvalósítás nyomon követése, visszacsatolás.

Az Intelligens Szakosodási Stratégia elkészítése a 2021-2027-es uniós programozási időszakban a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható európai uniós forrás lehívásának feljogosító feltétele. Az S3 a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatok és a területiség elvének hatékonyabb támogatását lehetővé tevő eszköz a szakpolitika számára: láthatóbbá teszi a KFI szereplők számára, hogy mely területek rajzolódnak ki erősségként, fejlesztendő prioritásként. Az S3 megvalósítása során az eddigieknél nagyobb hangsúlyt helyezünk a nemzetközi együttműködések támogatására, segítve ezzel kapcsolatok kialakítását külföldi partnerekkel, vállalatokkal.

A 2021-2027-es tervezés folyamatában az S3 hatóköre kitágul a kutatáson és innováción túli területekre: ágazatinál szélesebb körű, ágazatközi kihívásokra (többek között: globalizáció, klímaváltozás, új technológiák megjelenése) irányuló prioritásokat fogalmaz meg. E mellett nem csupán a fizikai beruházásokra, hanem az azokhoz kapcsolódó, azokat kiegészítő fejlesztésekre (mint például képességek, immaterális javak, szoftverek) is nagy hangsúlyt helyez. A jövőbeni KFI támogatások igénylésekor az S3 prioritásokhoz való illeszkedés továbbra is elvárás lesz.

Az S3 prioritások tervezése az EDP (Entrepreneurial Discovery Process) módszertana szerint történik. A folyamat során alulról jövő kezdeményezés formájában a vállalkozói, egyetemi, kutatóintézeti szféra és a társadalmi szereplők széles körének van lehetősége részt venni a tervezési folyamatban. Az NKFIH által a 2019-ben elindított Területi Innovációs Platform kezdeményezésekkel ez a folyamat már el is kezdődött.

A prioritások tervezésének egyik fontos eleme az az online kérdőív, amelynek kitöltésével minden szereplőnek közvetlen lehetősége van arra, hogy saját elképzeléseit, véleményét, az általa meghatározónak tartott erősségeket és szakosodási irányokat megossza a szakpolitikai tervezéssel. A kérdőív elérhető a következő linken:
http://kerdoiv.nkfih.gov.hu/limesurvey/index.php?sid=58753&lang=hu

Köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével hozzájárul a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó tervezés sikeréhez!

Utolsó módosítás: 2020. január 20.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?