Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Adatbiztonságot és fenntartható gyártástechnológiát célzó nemzetközi élelmiszeripari innovációs programok seregszemléje Budapesten
Adatbiztonságot és fenntartható gyártástechnológiát célzó nemzetközi élelmiszeripari innovációs programok seregszemléje Budapesten
2018. április 04.
Módosítás: 2019. június 27.
Olvasási idő: 5 perc
Magyarország fogja össze az agrár- és élelmiszer-technológiai innováció meghatározó nemzetközi szereplőit annak érdekében, hogy új projektek induljanak a régióban.

Budapesten találkoznak a robotika, a gyártástechnológia élelmiszeripari alkalmazási területei, az élelmiszer-biztonsági elemzési módszerek és a nagy adatbázisok kezelésének megoldásait kutató-fejlesztő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek képviselői.

Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese az –Európai Bizottság közreműködésével szervezett – esemény nyitóelőadásában kiemelte: „Az élelmiszer-technológia területén az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes. A 2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési programok keretében mintegy 25 milliárd forint támogatás fordítható az élelmiszer-technológiához kapcsolódó projektekre, többek között a Víz-egészség-élelmiszer, a Tiszta ivóvíz, valamint az Agrárinnováció és biotechnológiai program keretében. Kaposváron 4,2 milliárd forintos támogatással fenntartható mezőgazdasági technológiákat fejlesztő felsőoktatási és ipari együttműködési központ jött létre. A 2015 óta hazai forrásból és az uniós strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel negyede mintegy 93 milliárd forint támogatással kapcsolódik az „egészséges és helyi élelmiszerek, agrárinnováció" ágazati prioritáshoz. Az NKFI Hivatal elnökhelyettese hozzátette, hogy a hazai vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítésére is szükség van. Az élelmiszer-biztonsághoz, a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódó területen több mint 5 milliárd forint támogatást nyertek el a hazai kutatóhelyek és vállalkozások uniós versenyben az Európai Bizottság Horizont 2020 keretprogramjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva.

Sebők András, élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője elmondta: „Az IKT, a fejlett gyártás, az automatizálás területéről származó tudás, a más hasznosító iparágak (pl. autóipar, gyógyszeripar) számára kifejlesztett, már rendelkezésre álló megoldások számos esetben adaptálhatók az élelmiszer-feldolgozás speciális feladataira és feltételeire is. A ma kezdődő esemény újabb projektek indítását alapozhatja meg a feldolgozási folyamatok működésének javítását, az Ipar 4.0 élelmiszeripari alkalmazását, az energia, víz, anyag, munkaerő hatékony felhasználását, veszteségeinek csökkentését elősegítő megoldások fejlesztését érintő előadásokkal és workshopokkal.”

A 13 országból érkező 130 hazai és nemzetközi szakember részvételével zajló kétnapos rendezvény során az adatkezelési megoldásokról és a fenntartható technológiákról tematikus szekciókban tájékozódhatnak az érdeklődők.

A rendezvényen  előadást tartanak az NKFI Hivatal által koordinált Nemzeti Kapcsolattartói Hálózat (National Contact Points, NCP) munkatársai, akik  szakértői segítséget nyújtanak a szerteágazó pénzügyi és jogi szabályrendszer alapján összeállítandó közvetlen uniós pályázatokkal kapcsolatban. 

A rendezvény – amely az NKFI Hivatal közreműködésével, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara - Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája szervezésében, az Európai Bizottság Regionális és Városfejlesztési Főigazgatósága támogatásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve valósult meg – a 2017. szeptemberi Ipar 4.0 workshopot követően az Európai Bizottság által kezdeményezett közép-európai intelligens szakosodási együttműködés második magyarországi rendezvénye.

Budapest 2018. április 4.

A rendezvényen elhangzott előadások letölthetőek:

Utolsó módosítás: 2019. június 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?