Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Az innovációs célú közbeszerzésre hívta fel a figyelmet az NKFI Hivatal rendezvénye
Az innovációs célú közbeszerzésre hívta fel a figyelmet az NKFI Hivatal rendezvénye
2016. szeptember 28.
Utolsó módosítás: 2019. május 23.
Olvasási idő: 6 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az innovatív és fenntartható épületrekonstrukciós megoldások iránti igénynek, valamint az innovatív kkv-k ilyen tárgyú közbeszerzéseken elért sikerarányának növelését célzó uniós kezdeményezéshez kapcsolódva, innovációs szolgáltatásai részeként szakmai fórumot rendezett Szentendrén. A kezdeményezés a hazai innovatív vállalkozások megerősítését is célozza.

Az NKFI Hivatal a versenypályázati portfólió felhívásai mellett innovációs szolgáltatásokkal, például a tapasztalatcsere elősegítésével is erősíteni kívánja az innovatív kkv-k és az új technológiák közbeszerzését tervező szervezetek együttműködését. A közel száz érdeklődőt, többek között önkormányzatok képviselőit és építőipari szakértőket is vonzó esemény előadói rámutattak, miként alkalmazható az innovációs célú közbeszerzés módszertana a középületek innovatív rekonstrukciója során, valamint a korábban már megvalósult hasonló projektek – például a rendezvény helyszínéül szolgáló szentendrei ÉMI Építőipari Tudásközpont – gyakorlati tapasztalatait és a hasonló közbeszerzésekkel kapcsolatos európai jó gyakorlatokat is ismertették. A fórum arra is lehetőséget kínált, hogy a résztvevők megvitassák a közbeszerzések jelenlegi magyar szabályozása és az innovatív technológiák közbeszerzésével kapcsolatos uniós kezdeményezés javaslatai közötti összhang megteremtésének lehetőségeit. 

A rendezvényen részletesen bemutatták azt az uniós projektet (Supporting Public Procurement of Building Innovative Solutions, PROBIS), melynek célja egy olyan gyakorlati keretrendszer kialakítása, amely az innovatív építőipari megoldások és termékek alkalmazásának elterjedését és piacosítását támogatja elsősorban a középületek modernizálása során. Az olasz, magyar, svéd és spanyol szervezetekből álló konzorcium négy demonstrációs projektet készít elő, ezek megvalósításának középpontjában környezetvédelmi, energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokat hasznosító innovációk állnak, összesen mintegy 4 millió euró értékben. Köztük egy lombardiai projektben már a nyertesek kiválasztása zajlik két középület felújítására. 

A magyar fél demonstrációs projektje a Miskolci Vízmű Kft. központi irodaépületének épületenergetikai rekonstrukciójára vonatkozó beruházás, amelyről idén augusztusban jelent meg a közbeszerzést megelőző előzetes tájékoztató a TED uniós közbeszerzési portálon. Olyan újszerű műszaki megoldások alkalmazása a cél, amelyek a jobb teljesítmény, gyorsabb megtérülés, alacsonyabb életciklus költség és beruházási költség, valamint kedvezőbb energetikai besorolás elérésére kínálnak alternatívát. 

A PROBIS projektbe, elsősorban koordinációs és tájékoztatási feladatokat vállalva kapcsolódott be 2014-ben az NKFI Hivatal jogelődje, a Nemzeti Innovációs Hivatal. Ennek költségeire az intézmény összességében 27 millió Ft (90 ezer euró)  közvetlen támogatást nyert az Európai Bizottság Versenyképesség és Innováció keretprogramjában (Competitiveness and Innovation Framework Programme, CIP), amelynek célja az innovatív termékek piaci megjelenésének és elterjedésének elősegítése a közbeszerzések során, többek között olyan csoportok létrehozásával, amelyek az innovatív megoldásokat beszerző intézményeket, településeket fogják össze határon átnyúló, együttműködő hálózatokként innovációs célú közbeszerzési eljárások (Public Procurement for Innovation, PPI) keretében megvalósuló projektekhez. 

A rendezvény részletes programja az alábbi linken érhető el: http://nkfih.gov.hu/hirek/hivatal-rendezvenyei/probis-innovacio-celu.

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal:

Az NKFI Hivatal – a hazai kutatásfejlesztési és innovációs források célszerű, hatékony és átlátható felhasználásáért felelős intézmény – 2015-ben egységes versenypályázati rendszert alakított ki a KFI célú uniós fejlesztési források és a hazai Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) forrásainak koordinált, célszerű és értékteremtő felhasználására. A pályázati portfólió összehangolt felhívásai a tudományos kutatásokat, a vállalati fejlesztéseket és az innovatív ötletek megvalósítását egyaránt ösztönzik. Az NKFI Hivatal az EU-s forrásból finanszírozott kutatásfejlesztési és innovációs célú pályázatok – Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) – szakmai megalapozásának és a pályázati koncepciók előkészítésének szakpolitikai felelőse. A NKFI Hivatal közreműködésével meghirdetett felhívások keretében 2020-ig mintegy 1200 milliárd Ft áll rendelkezésre kutatásfejlesztési és innovációs célokra uniós és hazai forrásból.

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

Előadások:

Háttéranyagok:

A RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT FOTÓK

PROBIS szakmai fórum
PROBIS szakmai fórum


PROBIS szakmai fórum
PROBIS szakmai fórum


PROBIS szakmai fórum
PROBIS szakmai fórum


PROBIS szakmai fórum
PROBIS szakmai fórum


PROBIS szakmai fórum
PROBIS szakmai fórum


PROBIS szakmai fórum
PROBIS szakmai fórum


PROBIS szakmai fórum
PROBIS szakmai fórum
Utolsó módosítás: 2019. május 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?