Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Bővülő források a kutatói életpálya minden szakaszában - A felfedező kutatásokat ösztönző pályázatok 2017. évi eredményhirdetése
Bővülő források a kutatói életpálya minden szakaszában
2017. július 11.
Módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 5 perc
Több mint 400 kutató és kutatási projekt nyert összességében 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző idei programjaiban. Az NKFI Hivatal 2017-ben megnövelt keretösszeggel, a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jobban illeszkedő, új pályázati konstrukciókkal tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásait. Idén a támogatások 40 százalékát 40 év alatti kutatók nyerték el.

A felfedező kutatások támogatásának hazai rendszerében az NKFI Hivatal a kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható önálló kutatói kezdeményezésű témapályázatok és a posztdoktori program konstrukciói mellett célzott kiválósági programokkal az élvonalbeli kutatások versenyképességének növeléséhez is hozzájárul.

A pályázati rendszer a kutatói életpályát megkezdő posztdoktorok (PD_17), az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók (FK_17), valamint a tapasztaltabb kutatók számára (K_17) egyaránt biztosít lehetőséget alapkutatási projektjük támogatására. Idén az alapkutatást folytató kiváló hazai kutatók eredményeinek nemzetközi láthatóságát ösztönző felhívással (KH_17) is kiegészült a felfedező kutatások kutatói kiválóságot támogató pályázati rendszere. A tavalyi 8,8 milliárd forintról 2017-ben – részben új felhívások meghirdetésével – összességében 12 milliárdra bővült a felfedező kutatási felhívások keretösszege.

A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatok (K_17) keretében idén 197 új kutatási projekt indulhat összesen 6,5 milliárd forint támogatással. A posztdoktori kiválósági program (PD_17) 1,5 milliárd forintos keretösszegéből a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 99 kutató nyert három évre ösztöndíjat. A fiatal kutatóknak idén először célzottan meghirdetett témapályázat (FK_17) keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 108 új projektet összessen 3 milliárd forintos támogatással. A kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 27 pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző új kiválósági programban.

A pályázati értékelési folyamat a pályázati kiírásokban megjelent szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok (zsűrik) és tudományterületi kollégiumok részvételével zajlott.

A 2017. évi alapkutatási pályázati programok sikeres pályázói és intézményei

Az előzetes várakozásokhoz képest kétszer több pályázat érkezett a 40 év alatti kutatóktól, a számukra idén először külön programban meghirdetett felhívásra (FK_17), amely arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva önálló kutatást indítsanak.

A kutatói kezdeményezésű témapályázatra (K_17) 6,5 milliárd, míg a 40 év alatti kutatók számára meghirdetett FK_17 felhívásra megnövelt, összességében 3 milliárd forint keretösszeg erejéig nyerhettek támogatást a legígéretesebb kutatási projektek.

Az elnyert kutatói kezdeményezésű témapályázatok, fiatal kutatói pályázatok és posztdoktori támogatások száma alapján az intézményi rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 53 db támogatott projekttel, amelyek összesített támogatása 1,3 milliárd forint. Egymilliárd forintot meghaladó összesített egyetemi támogatást kapott még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem 41, illetve 34 támogatott projekttel. Az MTA-intézmények rangsorát a Természettudományi Kutatóközpont vezeti 31 támogatott projekttel, 0,9 milliárd forintnyi összesített támogatással, amelyet a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (11 db támogatott projekt, 454 millió forint támogatás) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (18 db támogatott projekt, 443 millió forint támogatás) követ.

Világszerte nő a tudományos teljesítmény nemzetközi láthatóságának jelentősége, amelyet a különféle innovációs eredménytáblákon és egyetemi rangsorokban a tudományos  publikációk idézettségével is mérnek. Az új, „Jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása” (KH_17) című, 1 milliárd forint keretösszegű kiválósági program meghirdetésével az NKFI Hivatal arra ösztönzi a hazai kutatócsoportokat, hogy újabb, szakterületük fejlődésére nagy hatást gyakorló, további kutatásokat megalapozó eredményeket érjenek el, és azokat a legnagyobb láthatóságot jelentő nemzetközi tudományos fórumokon mutassák be.

A KH_17 felhívás keretösszege 50, a kiírásnak megfelelő kutatócsoport támogatására adott volna lehetőséget, azonban csak 30 pályázó  jelentkezett, és közülük 27 felelt meg a szigorú feltételnek, miszerint élvonalbeli eredményeivel nemzetközi hatást kiváltó közleményével a szakterülete felső 5 százalékába tartozó idézettséget ért el a hivatalos megjelenést követő két éven belül. Ezen a pályázaton is az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói emelkednek ki, ahonnan 7 pályázat nyert támogatást. A tudományterületi rangsort a fizika és az idegtudomány vezeti 4-4 támogatott pályázattal.

A tavalyi évben a K_16 és PD_16 támogatási keretösszege 8,8 milliárd forint volt, amiből akkor 219 kutatási projekt indult, és 118 posztdoktor nyert támogatást.

A felfedező kutatásokat ösztönző pályázati konstrukciók értékelési folyamatának újabb tapasztalatairól, tanulságairól az NKFI Hivatal elnöke 2017 februárjában nyilvános pályázói-értékelői fórumon adott tájékoztatást a jövő évi felhívás megalapozása, a pályázók hatékony felkészülése és az értékelési rendszer folyamatos megújítása céljából.

 

A felfedező kutatásokat ösztönző programok

 

Budapest, 2017. július 11.

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?