Ön itt áll: PályázóknakPályázatokTámogatott projektekÍgéretes projektek
Fordított ozmózissal a tiszta vízért
2018. szeptember 07.
Módosítás: 2018. december 20.
Olvasási idő: 5 perc

A fordítottozmózis-alapú víztisztító berendezések hatékonyságuk és környezetbarát működési elvük miatt mára nélkülözhetetlen elemeivé váltak a modern ipari víztisztítási eljárásoknak. E berendezések élettartama azonban még nem elegendően hosszú, viszont folyamatos innovációval eredményesen fejleszthető. E célt szolgálja a Hidrofilt Kft. projektje is, amellyel a cég az NKFI Hivatal által folyósított A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (VÁLLALATI KFI_16) című pályázati felhívás keretében nyert el majdnem 400 millió forintos támogatást.

Borsos Krisztina

Borsos Krisztina, a Hidrofilt Kft. ügyvezető igazgatója


A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása felhívás a tudásintenzív, innovatív vállalkozásokat ösztönzi jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére. A konstrukció keretében közép-magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások valamint nagyvállalatok igényelhetnek 80–500 millió Ft közötti forrást, a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott ágazati prioritások valamelyikéhez illeszkedve önállóan vagy konzorciumi együttműködésben végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük finanszírozására.

A Hidrofilt Kft. 28 évvel ezelőtt, 1990-ben alakult Nagykanizsán. Az alapítók korábban a Nagykanizsai Finommechanikai Vállalatnál alapozták meg szakmai ismereteiket. A Hidrofilt Kft. vízkezelő rendszerek tervezésével, gyártásával, valamint szervizével, karbantartásával, esetenként üzemeltetésével foglalkozik. Megrendelőik főleg az erőművek, a gyógyszer-, olaj- és vegyipar, továbbá a közüzemi szolgáltatók, de napjainkban egyre nagyobb az igény a megfelelő vízkezelésre az agrárágazatban is. Berendezéseiket és szolgáltatásaikat ma már nemcsak hazánkban, hanem a világ számos országában is használják, így Srí Lankán, Mexikóban és az Egyesült Arab Emirátusokban is.

„A Hidrofilt Kft.-t a rendszerváltás idején alapították a vízkezelésben jártas magyar szakemberek, és szinte a semmiből építették fel. Mára száznál is több alkalmazottat foglalkoztató, négymilliárd forintos évi forgalmat meghaladó vállalattá küzdöttük föl magunkat. Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában is megjelentek a Hidrofilt leánycégei, erősítve ezzel a magyar exportot – kezdi a cég történetét Borsos Krisztina, a Hidrofilt Kft. ügyvezető igazgatója. – Megrendelőink között olyan ismert cégek szerepelnek, mint a MOL, MVM Paks, Richter, Dreher, GE, Mercedes, Givaudan, de Zalaegerszeg és Miskolc város lakosai is élvezhetik az általunk épített ultraszűrőkkel tisztított egészséges ivóvizet. Fő tevékenységi területünk a membrántechnológiát alkalmazó vízkezelő rendszerek tervezése és építése. A technológiai vizek esetében gyakran káros a magas sótartalom, hiszen eltömíti, tönkreteszi a berendezéseket. Ipari megrendelőink törekednek rá, hogy technológiáikat hosszú távon, megbízhatóan és gazdaságosan üzemeltessék. A számukra szükséges sómentes vizet membrántechnológiát alkalmazó vízkezelő rendszerekkel tudjuk biztosítani.”

A cég profiljának egyik leghangsúlyosabb eleme a reverz vagy más néven fordított ozmózison alapuló eljárás. E technológia mára a vízkezelés egyik legnépszerűbb módjává vált, hiszen hatékonyságának köszönhetően a környezetet sem terheli olyan mértékben, mint a korábban kifejlesztett eljárások. Sok helyütt használják e berendezéseket: a gyógyszeriparban, az energetikai iparban, a vegyiparban és a félvezetőgyártásban, valamint az autóiparban.

„A fordított irányú ozmózis mára a vízkezelés egyik legsokoldalúbban használt módszerévé vált – válaszolta kérdésünkre Borsos Krisztina. – Az ozmózis nem egyszerű szűrés, hiszen a klasszikus szűrési eljárásokkal szemben itt nem a folyadék és a benne oldott szilárd anyag elválasztása történik, hanem az oldószer egy része jut át a membránon, miközben a membrán másik oldalán töményebb oldat marad.”

A fordított ozmózis mechanizmusának megértéséhez érdemes néhány szót szólnunk a „rendes” ozmózisról. Utóbbi rendkívül gyakori jelenség a természetben (például ezen alapszik a növényi sejtek hártyáján keresztül történő vízáramlás is). Alapja, hogy ha féligáteresztő (tehát az oldat nem minden komponense számára átjárható) membránnal van elválasztva két, eltérő koncentrációjú oldat, akkor az oldószer molekulái a hígabb oldat felől a töményebb felé áramlanak, tehát a rendszer a koncentrációkiegyenlítődés irányába mozdul el. A fordított ozmózis, nevéhez illően e folyamat megfordítása. Ha a töményebb oldat (például magas sótartalmú víz) oldalára nyomást gyakorlunk, akkor a féligáteresztő hártyán az oldószer a hígabb oldat irányába lép át. Ilyen módon a féligáteresztő hártyát oldott anyag és oldószer elválasztására lehet használni.

Az fordítottozmózis-alapú berendezések nagy hatékonyságú vízszűrők, melyek legfőbb alkotórésze a membrán. E membránok lézerrel átlyukasztott műanyag fóliából készülnek, amelyet egy perforált cső köré csavarnak fel. Az így elkészült membránt beépítik a membránházba, ahol működés közben nagynyomású, 10–25 baros nyersvíz nyomása alá kerül. A membránok résmérete olyan kicsi, hogy szinte csak az elemi víz tud rajta átjutni, ezért a membrán egyik oldalán a tiszta víz, a másikon a szennyeződésekkel és ásványi sókkal összesűrített víz távozik.

A fordított ozmózison alapuló berendezések működési megbízhatósága és élettartama azonban két szemponttól függ. A víz előkezelésétől, másrészt a rendszeres ellenőrzéstől és karbantartástól. A Hidrofilt Kft. nyertes projektjének célja az ipari fordítottozmózis-alapú berendezések élettartamának meghosszabbítása új, adaptív, okos karbantartási technológia segítségével, illetve e technológiára épülő, költséghatékonyan gyártható SMART termékmodul kifejlesztése. A modul a rögzített adatok és azok kiértékelése alapján, szükség esetén automatikus vegyszerválasztással karbantartást végez, vagy értesíti az üzemeltetésért felelős személyzetet. A SMART modul segít a drága membránelemek élettartamának növelésében, az üzemeltetési vegyszer mennyiségének csökkentésében, így elkerülhetők vele a felesleges leállással járó tisztítási és javítási folyamatok.

A projekt révén megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően a Hidrofilt Kft. megrendelői valós idejű adatok alapján nyomon követhetik majd a berendezéseikben dolgozó membránok állapotát, azonnal értesülhetnek róla, ha beavatkozás szükséges, sőt bizonyos technológiai beavatkozásokat a SMART vezérlés automatikusan végre is hajt. Ezáltal az üzemeltetés kiszámíthatóbbá, megbízhatóbbá és költséghatékonyabbá válik, a készülékek és membránok élettartama pedig jelentősen növekszik.

Borsos Krisztina

 

Projekt adatok
A pályázat címe és azonosítója:
Ipari RO vízkezelő berendezések karbantartását segítő online elemző, és adatgyűjtő modul fejlesztése (KFI_16-1-2017-0126)
Elnyert támogatás:
391 880 000 Ft
Utolsó módosítás: 2018. december 20.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?