Ön itt áll: PályázóknakPályázatok2002
4. program: Agrárgazdasági és biotechnológiai kutatások, projektek

A Széchenyi-terv Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok 2002. évi pályázatán támogatást nyert projektek listája



4. program: Agrárgazdasági és biotechnológiai kutatások



Nyilvántartási szám: 4/0005


Projektvezető:
Biacs Péter
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány
Elnyert támogatás:
250 000 EFt
A projekt címe:
A mustármag új ökológikus és gazdaságos termesztése és továbbhasznosítása
A projekt leírása:
A mustár új ökologikus és gazdaságos termesztésére és a továbbhasznosítás bővítésére szolgáló új eljárások, módszerek és termékek kifejlesztése és modell szintű megvalósítása (rövid összefoglaló) A mezőgazdasági termelésszerkezet EU komform alakításának egyik eleme lehet a mustármag hazai termesztésének jelentős elterjesztése. A hazai ökológiai körülményeket kedvelő mag (növény) termelésfejlesztésének a széleskörű továbbfelhasználás és értékesítés megteremtése szolgálhat alapul, amely egy újabb hungarikum szintig is kifejlődhet, rendelkezve a mag értékesítési esélyével hazai és külpiacon egyaránt. A pályázat célja és tartalma: több régió érdekét szolgáló, a humán és takarmányozási célra alkalmas tápanyag-összetételű mustárfajták nemesítését, a gazdaságos ökologikus hasznosítását és termesztését biztosító technológiák megalapozó alap és alkalmazott kutatások végzésére és az erre épülő fejlesztő és gyakorlati bevezetést szolgáló modellalkotó tevékenység. További pályázati cél a mustármag speciális feldolgozási, továbbfelhasználási és termékfejlesztési technológiák K+F megalapozása, kidolgozása és bevezetése, amelyek támaszkodnak az állategészségügy, a humán fogyasztás, az egészségvédelem, a gyógyítás és takarmányozás célú alkalmazás pályázati program szerint feltárt tudományos eredményeire.









Nyilvántartási szám: 4/0007


Projektvezető:
Sipiczki Mátyás
Debreceni Egyetem Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszék
Elnyert támogatás:
168 467 EFt
A projekt címe:
Tokaji borok biológiája, kémiája és technológiája
A projekt leírása:
A konzorcium a pályázatban megfogalmazott projekt keretében alapkutatási eredményekre épülő alkalmazott kutatást tervez az aszú borok készítése során felmerülő technológiai nehézségek megoldása és reprodukálhatóan magas minőségű végtermék előállítása érdekében. Az alapkutatás célja az aszú bor minőségét alapvetően meghatározó aszúsodási és erjedési folyamatok során lejátszódó biológiai és kémiai folyamatok mélyebb megismerése beleértve az olyan anyagok képződésének vizsgálatát is, amelyek kis mennyiségben is jelentős fiziológiai hatást fejtenek ki az emberi szervezetre. Az erjedésben résztvevő mikroorganizmusokat komplex mikrobiológiai és genomikai megközelítésel tervezik vizsgálni. Az alkalmazott kutatási részben ezeket az eredményeket felhasználva készülnek vizsgálni az erjedést és a bor érését befolyásoló tényezőket üzemi körülmények között a technológia fejlesztése érdekében. A konzorcium tevékenységének a fő célja a tokaj-hegyaljai borvidék segítése abban, hogy gyorsabban és rugalmasabban alkalmazkodhasson a világpiaci igényekhez és a fogyasztói izlés változásaihoz, és ezáltal erősödjön a versenyképessége a tekintélyes tudományos alapokra támaszkodó nyugateurópai és tengerentúli borok között. A projekt további lényeges célja az együttműködés továbbfejlesztése közfinanszírozású kutatóhelyek (egyetemi tanszékek és kutatóintézet) és a hazai tulajdonú termelés között a hazai mezőgazdaság egyik legfontosabb stratégiai ágazatában.









Nyilvántartási szám: 4/0008


Projektvezető:
Nagy János
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum
Elnyert támogatás:
300 000 EFt
A projekt címe:
Kukoricakonzorcium
A projekt leírása:
A magyar kukorica áru és vetőmagtermesztés, a magyar hibridek használata - figyelembe véve a magyar kiváló ökológiai adottságokat - meghatározó a mezőgazdasági termelés és export teljesítményében, valamint a vidék jövedelem termelő képességének növelésében. A kukorica ágazat eredményességét a kukorica hibridek termésbiztonságának folyamatos javítása biztosítja. A jelen kutatási és fejlesztési konzorcium célja, hogy a folyamatban lévő nemesítési tevékenységekre, tartamkísérletekre és termesztéstechnológiai fejlesztésekre alapozva magas színvonalú tudományos és innovációs kapacitást koncentráljon új hibridjelöltek előállítására. A széles bázisú kutató-fejlesztő konzorcium elsősorban a magyar genetikai értékek felhasználásával új megközelítésben kíván biotikus és abiotikus stressz hatásokkal szemben ellenálló kukorica hibrideket létrehozni és a kukoricatermesztők, feldolgozók és kereskedők számára egyaránt a hatékonyság növeléséhez hozzájárulni. A konzorcium épít a már meglévő saját K+F eredményekre, jelentős kapacitást fordít a nemesítés hatékonyságát javító metodikai és technológiai fejlesztésekre, törekszik új tudományos eredmények publikálására, továbbá keretet biztosít a magas színvonalú egyetemi képzéshez, különösen a Doktori Iskolákhoz.









Nyilvántartási szám: 4/0020


Projektvezető:
Bedő Zoltán
Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete
Elnyert támogatás:
200 499 EFt
A projekt címe:
Ökológiai gazdálkodásra alkalmas gabonafélék kutatása
A projekt leírása:
Az ökológiai gazdálkodás jelentős mértékben kiszélesedik az Európai Unió tagországaiban, és a növekvő piaci lehetőségek kihasználására hazánkban is fel kell készülni. Az ökogazdálkodással előállított gabonafélék szinte teljes mennyiségben exportálhatók a konvencionális gabonánál lényegesen kedvezőbb áron Nyugat Európába. A gabonafélék ökotermesztésének fejlesztése érdekében egy komplex programot alakított ki az MTA Mezőgazdasági, valamint Növényvédelmi Kutatóintézete, az FVM Mezőgazdasági Biotechnológiai Központja, a Veszprémi Egyetem a Bóly Rt.-vel és a Magyar Ökogazdálkodók Szövetségével. A konzorcium kutatási célkitűzése olyan kalászos gabonafélék előállítása, melyek kiválóan alkalmazkodnak az ökológiai gazdálkodás feltételeihez, a speciális termesztési technológiához, és jóminőségű, jól értékesíthető végterméket adnak. A konzorcium a búzán kívül nagy hangsúlyt fektet a kedvezőtlen adottságú területeken előnyösen termeszthető tritikálé, őszi árpa, zab és tönkölybúza kutatására, új fajták létrehozására és termesztésbe vonására. A program résztvevői vizsgálják a legfontosabb gabonafélék vadon élő fajait, és a köztermesztésben fel nem lelhető típusait, azok középtávú hasznosítási lehetőségeit. Az ökogazdálkodás egy teljesen új technológiai szemléletet igényel a termelőtől. A szigorodó előírásokat jól jellemzi, hogy ökotermék két év múlva csak biovetőmagból termesztett növényekből állítható elő. A biovetőmag technológia fejlesztését a Bóly Rt. vállalta magára.









Nyilvántartási szám: 4/0021


Projektvezető:
Bodó Imre
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum
Elnyert támogatás:
101 000 EFt
A projekt címe:
Génmegőrzés
A projekt leírása:
A pályázatban a konzorcium a Magyarországon őshonos és/vagy réghonosult háziállatfajták (5 fajba tartozóan) génmegőrzésének témakörébe tartozó kutatási témákat foglalja össze az alapkutatástól a termékhasznosításig, törekedve a hungarikumok létrehozására. A kutatás célkitűzése a tradicionális magyar háziállatfajták genetikai diverzitásának megőrzése, felmérése, széleskörű megismertetése, társadalmi elfogadtatása és a mindennapi gazdasági életbe beillesztése. A kutatás hozzájárul a kulturkincsnek is tekinthető állatfajták megmentéséhez azáltal, hogy rámutat hasznosítási lehetőségeikre, egyben nagyobb élvezeti értékű, emésztésfiziológiailag kedvezőbb táplálóanyagot (élelmiszert) kínál a humántáplálkozás számára.









Nyilvántartási szám: 4/0022


Projektvezető:
Orbán Sándor
Eszterházy Károly Főiskola
Elnyert támogatás:
101 000 EFt
A projekt címe:
Az Egri Bikavér mint hungarikum versenyképességének növelése és eredetvédelme
A projekt leírása:
Az Egri Bikavér, mint hungarikum versenyképességének növelése csak jelentős szellemi és anyagi erőforrások ráfordítása árán történő magas szintű minőségi garanciák teljesítésével lehetséges. E célból hazánkban egyedülálló, Európában hasonló módon is csak két helyen kidolgozott projektet valósítunk meg, mely az Egri Bikavér teljes körű tudományos, technológiai és marketing vonatkozású háttere részletes kidolgozását foglalja magában. Az e célra szerveződő konzorciumban együttműködik az egri borvidék teljes ez irányú kutatási-fejlesztési potenciálja a minőségi termelés iránt elkötelezett magán borászati vállalkozókkal. A munka során létrejön az egri körzet szőlőtermő területeinek komplex térinformatikai rendszere, mely többéves természettudományi mérések igen széles körével alapozza meg a telepítések helyének, fajtaösszetételének és művelési módjának tervezését a hosszú távú minőségi termelés érdekében. Borkémiai kutatásokkal kívánjuk bizonyítani az Egri Bikavér egyedülálló voltát, és kidolgozzuk az eredetvédelemhez szükséges paraméterek rendszerét. Létrehozzuk az Egri Bikavér különleges minőségét a "Superior Eger"-t, és kísérletek végzésével dolgozzuk ki az ehhez szükséges borászati technológiát. Elkészül e bor eredetvédelmi irata, kidolgozzuk és levédjük e bor egyedi megjelenését is. Jelentősen fejlesztjük az Egri Bikavérrel kapcsolatos marketingeszközök körét, és megteremtjük a létrehozott fejlesztések gyakorlatban való bemutatásának feltételeit is.









Nyilvántartási szám: 4/0023


Projektvezető:
Horváth Sándor
Veszprémi Egyetem, Georgikon Mg.Tud. Kar, Regionális Burgonyakutatási Központ
Elnyert támogatás:
199 500 EFt
A projekt címe:
"Burgonya-versenyképesség"
A projekt leírása:
Burgonyaágazatunkat az 1980-as évektől tartós válság jellemzi, amely az ökológiai lehetőségeinknél sokkal alacsonyabb termésátlagokban, gyenge piaci minőségben és EU versenyképtelen, magas önköltségben jut kifejezésre. A kialakult helyzet elsősorban a biológiai alapok gyenge minőségére, annak hiányára vezethető vissza, melynek alapvető oka a vírusos leromlás, illetve a vírus fogékony fajták széleskörű termesztése. Tovább rontja a helyzetet a termelő berendezések és gépek elöregedése, illetve hiánya. A pályázat alapvető célja az ágazat EU versenyképességének megteremtése, az alábbi program szerint: - Széleskörű hazai és nemzetközi kutatási eredményeinkre alapozva genetikai bázisunk biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni ellenállóságának és minőségének javítása. - Meglévő vonalainkból és fajtajelölteinkből új, magas gazdasági értékű fajták állami minősítése. - Fajtafenntartási rendszerünkre és vírusrezisztens fajtákra alapozva hatékony, üzemi vetőgumószaporítási rendszer megvalósítása. - A termesztés- és tárolástechnológia minőségcentrikus fejlesztése. Újabb előhajtatási, ültetési, betakarítási és tárolási technológia üzemi bevezetése. - A táplálkozásélettani szempontból meghatározó burgonyafogyasztás növelése. A minőség és a marketing munka javítása.









Nyilvántartási szám: 4/0024


Projektvezető:
Szabó Ferenc
VE Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Elnyert támogatás:
200 000 EFt
A projekt címe:
Komplex EU konform húsmarhatenyésztés fejlesztési rendszer
A projekt leírása:
A vágómarha- marhahús termelés a múltban hazánkban fontos tevékenység, húzóágazat volt. Az elmúlt másfél évtized során azonban szarvasmarha, különösen a húshasznosítású állományunk létszáma és vágómarha árualapunk oly mértékben lecsökkent, hogy export lehetőségeinket nem tudjuk kihasználni. Jelentősen, mintegy felére csökkent továbbá hazánkban az egy főre jutó marhahús fogyasztás is. Távlati előrejelzések, megalapozott szakmai vélemények szerint viszont arra számíthatunk, hogy növekszik a világ marhahús igénye, és a piaci prognózisok alapján hazánk vágómarha- és marhahús export lehetőségei a jövőben is kedvezően alakulnak. Hazánk természeti adottságai a gyepre alapozott állattenyésztés, ezen belül a húsmarhatenyésztés szempontjából kedvezőek. Mintegy 1,2 millió hektár gyepterülettel rendelkezünk, amelynek jelenleg csak töredékét hasznosítjuk. Arra számíthatunk továbbá, hogy a gyengébb termőhelyi adottságú szántóterületek termelésből történő kivonásával gyepterületünk tovább növekszik. A gyep, mint takarmánybázis mellett jelentős területen termelünk kukoricát, amelynek a betakarítás utáni mellékterméke legeltetve hasznosítható, olcsó takarmányforrás. Az említettek, továbbá az EU csatlakozásunk következtében jelentkező vidékfejlesztési, környezetvédelmi feladatok a húsmarhatenyésztés fejlesztését indokolják. A csatlakozás minden bizonnyal kedvez az ágazat közgazdasági pozíciójának és fejlődésének.









Nyilvántartási szám: 4/0026


Projektvezető:
Békássyné Molnár Erika
Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi kar, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tanszék
Elnyert támogatás:
101 000 EFt
A projekt címe:
A membrántechnika komplex alkalmazása új élelmiszertechnológiákban
A projekt leírása:
Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú az egészség megőrzése, az életerő fenntartása szempontjából. Az értékes anyagokban gazdagabb, ízletesebb élelmiszerek növekvő kereslete egyre erőteljesebben igényli új, gazdaságos élelmiszeripari termelési módok kifejlesztését. Munkacsoportunk célul tűzte ki a membránszeparációs műveletek és a biotechnológia legújabb eredményeinek egyesítésével, a két hallatlanul dinamikusan fejlődő eljárás integrálásával kiméletesebb (hőközlés nélküli) vitaminmegőrző és aromadúsító eljárások kidolgozását, olcsóbb és környezetkímélő, tiszta technológiák megvalósítását. A kutatási és fejlesztési tevékenységet a következő alprojektekben kívánjuk megvalósítani: 1. Paradicsomsűrítmény előállítására alkalmas új, kíméletes, gazdaságos és hulladékszegény technológia kidolgozása. 2. Must- és almalésűrítmény előállítására alkalmas új, kíméletes, gazdaságos és hulladékszegény technológia kidolgozása. 3. Boraroma készítésére alkalmas új, kíméletes, gazdaságos és hulladékszegény technológia kidolgozása. 4. A fenti termékek előállítása során keletkező szennyvizek/mosóvizek tisztítására és a víz visszaforgatására alkalmas technológia kidolgozása, tisztább technológiák kialakítása.









Nyilvántartási szám: 4/0028


Projektvezető:
Bánáti Diána
Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet (KÉKI)
Elnyert támogatás:
200 000 EFt
A projekt címe:
Élelmiszerbiztonság
A projekt leírása:
Alapkutatással feltárjuk az élelmiszerbiztonsági helyzet romlásáért felelős rizikófaktorok (agronómiai, közlekedési, környezeti és klimatikus eredetű kémiai és toxikológiai veszélyforrások, pl. szermaradványok, nehézfémek, mikotoxinok; a helytelen takarmányozási és termelési gyakorlatból eredő és hosszú távú egészségkárosodást okozó tényezők, pl. patogén mikrobák, tiltott hozamfokozók, antibiotikumok; GMO-k) humán expozícióját, környezeti terhelésüket. Szelektív és érzékeny és a nyomon-követhetőséget biztosító mérési módszereket, adatbázisokat fejlesztünk, amelyek alkalmasak a veszély megszüntetését célzó eljárások (probiotikumok, bakteriocinek és új, nem termikus kezelések) hatásának és a potenciálisan veszélyt hordozó új, még nem szabályozott technológiák és élelmiszerek kockázatának összehasonlító elemzésére. Az élelmiszerbiztonság nemzeti szintű menedzselése céljából euro-konform modelleket alakítunk ki. A kutatási eredményekre alapozottan kidolgozott javaslat birtokában a kormányzati szerveknek lehetőségük nyílik az optimális kockázat kommunikáció kialakítására a Magyar Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Stratégia keretében. A közzétett kutatási eredmények kedvezően éreztetik majd hatásukat az EU csatlakozásra készülő magyar élelmiszergazdaságra. A kockázatkommunikáció színvonalának javulása a felvilágosult, tudatos fogyasztói vásárlási döntéshozatali gyakorlaton keresztül inspiráló hatást fejt ki a gazdaság egészére, a piaci verseny szereplőire.









Nyilvántartási szám: 4/0029


Projektvezető:
Mészáros Károly
Nyugat-Magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar
Elnyert támogatás:
200 000 EFt
A projekt címe:
Erdő-vad program
A projekt leírása:
A projekt fő célja a feltehetően ezer milliárd Ft-ot meghaladó értékű nemzeti erdővagyon és sokrétű hasznai megőrzését és növelését értékelő és ellenőrző módszerek kifejlesztése a fenntartható fejlődés társadalmi és gazdasági elvárásainak teljesítésére.A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar által irányított konzorcium az erdővagyon legfontosabb elemeinek és egyes területeken tudományosan megalapozott fejlesztésére vállalkozik. A feladat elvégzésének feltétele a nemzeti erdővagyon felmérésére, számszerűsítésére alkalmas eljárások továbbfejlesztése, elméleti alapjainak kiszélesítése.A nemzeti erdővagyon elemét képező vadállomány megőrzése, ésszerű hasznosításának az erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás, illetve természetvédelem kapcsolatának kutatásával hozzájárulunk a fenntartható erdő- és vadgazdálkodás ismereteinek bővítéséhez. A kutatás kereteiben kitérünk az erdőt veszélyeztető tűzkárok elleni védekezésére, fejlesztésére azok megelőzésére, a védekezés technológiai és technikai hátterének fejlesztésére, értékelésére.Az erdő turisztikai értékének emeléséhez informatikai fejlesztésen keresztül kívánunk hozzájárulni, feltárva a magyar lakosság erdei turizmusról alkotott képét, eljárásokat fejlesztve az erdő turisztikai igénybevételének regisztrálására és értékelésére.A környezetkímélő faanyag felhasználása a lakosság távlatilag is megfogalmazódó igénye. Ezen belül a faenergetikai hasznosításának technológiai-műszaki fejlesztése az egyik meghatározó feladat.









Nyilvántartási szám: 4/0030


Projektvezető:
Neményi Miklós
Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár
Elnyert támogatás:
250 000 EFt
A projekt címe:
Az élelmiszer alapanyag termelésből felszabaduló mezőgazdasági területek hasznosítása
A projekt leírása:
A projekt fő célja: Magyarország EU- csatlakozását követően a mezőgazdaságban bevezetendő termeléskorlátozások (kvóták) és termőterület pihentetés miatt kivont szántóterületek hasznosítására alkalmas ipari nyersanyagként hasznosítható növényfajok termelésének tudományos és technológiai megalapozása. Az ipari nyersanyagként számításba vehető növények termelése révén, a területhasznosításon túl az ásványi eredetű és fosszilis alapú műanyagokat és energiahordozókat helyettesítő környezetbarát csomagoló, szigetelő, burkoló, festék- és kenőanyagok, építőelemek, ill. megújuló energiahordozók alapanyagai állíthatók elő, amelyek hozzájárulnak a mezőgazdaság jövedelmezőségének javításához, a foglalkoztatás fenntartásához, a meglévő géppark kihasználásához, az emberi környezet és életminőség javításához. A kutatás-fejlesztés kiterjed a termelés biológiai, technológiai, műszaki és ökonómiai megalapozásán túl az alternatív növények termelésének integrációkban történő szervezésére (termeltetési integrációk), a felgolgozás és hasznosítás ipari kapcsolatainak kiépítésére, országos területi, termelési és feldolgozási volumenek, ill. költségek meghatározására is.









Nyilvántartási szám: 4/0037


Projektvezető:
Máthé Imre
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet
Elnyert támogatás:
200 000 EFt
A projekt címe:
BIO-TEFET
A projekt leírása:
A projekt célja bio minőségű gyógy- és élelmiszer növény alapú gyógyhatású készítmények, étrendi kiegészítők és kozmetikumok gyártásához magas szintű, versenyképes termesztési és feldolgozási technológiák kifejlesztése. A tervezett növények hatóanyagai és a dietetikus készítmények segítségével olyan nagy tömegeket érintő tünetcsoportokat célozunk meg, mint emésztőszervi gyulladás, depresszió, nőgyógyászati problémák, fehérjeérzékenység, a bőr öregedési folyamatai , a túlzott kiválasztás, stb. A teljes techológiai lánc mentén megvalósuló fejlesztéseket termesztéstechnológiai, növénykémiai, gyógyszerhatástani, analitikai és műszaki (növényi hatóanyagok kivonása) kutatásokkal alapozzuk meg. A projekt végrehajtásával értékes gyógynövény fajok termesztésbe vonását, biotermesztési know-how-t, modern hatóanyagkivonási eljárásokat tervezünk kidolgozni. A növénykémiai és farmakológiai vizsgálatok eredményei a hosszútávú termékfejlesztési célok megvalósítását segítik elő. A várható közvetlen gazdasági és tudományos eredmények mellett a projekt illeszkedik az EU csatlakozást elősegítő agrárstratégia céljaihoz és példát mutat a csúcstechnológia és a hagyományos termelési kultúra versenyképes ötvözésére.
Utolsó módosítás: 2018. április 13.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás