Ön itt áll: PályázóknakPályázatokTámogatott projektekEredményes projektek
Terápiatervező szoftver forradalmasítja a daganatos betegségek kezelését
Terápiatervező szoftver forradalmasítja a daganatos betegségek kezelését
2024. július 02.
Módosítás: 2024. július 02.
Olvasási idő: 3 perc

A precíziós onkológia ma már a mindennapok része a rákgyógyításban. Egy-egy daganat molekuláris profilja pontosan feltérképezhető, a kezeléshez pedig sokféle célzott gyógyszer áll rendelkezésre. Óriási kihívás azonban a két terület hatékony összekapcsolása, hogy valóban személyre szabott legyen a terápia. Az Oncompass Medicine Hungary Kft. által kifejlesztett onkológiai döntéstámogató rendszer mesterséges intelligencia segítségével elemzi a genetikai és klinikai vizsgálatok adatait, majd hozzájuk rendeli azokat a gyógyszereket, hatóanyagokat, amelyektől az adott esetben a legjobb eredmény várható.

Oncompass MedicineHogyan is működik mindez a gyakorlatban? Az emberi szervezet különféle daganatainak kialakulásáért közel hatszázféle gén hatmillió különböző hibája, mutációja felel. Minden betegben 2-8 génhiba kombinációja van egyszerre jelen, ezért minden daganat egyedi, mindegyikkel másképp kell felvenni a harcot. Az utóbbi évek kutatásainak köszönhetően dinamikusan nő az egyes génhibákra ható célzott gyógyszerek száma, így a jól eltalált, személyre szabott terápia akár évekkel is meghosszabbíthatja a beteg életét. Ezzel szemben a nem megfelelő kezelés szó szerint káros lehet, ráadásul felesleges anyagi terhet ró a betegellátó rendszerekre és a társadalom egészére is. A szükséges hatóanyagok kiválasztása azonban nem egyszerű, hiszen a lehetőségek száma szinte végtelen: minden génhiba több gyógyszerrel, és minden gyógyszer több génhibával is kapcsolatban állhat. Ezért van szükség radikálisan új megoldásra az optimális kezelések és immunterápiák megtervezéséhez.

Onconpass

Az Oncompass digitális terápiatervezése a daganat molekuláris profilját elemezve képes a biológiai törvényszerűségek azonosítására, a tumor molekuláris kódjának „feltörésére”, és ezáltal annak a támadáspontnak a meghatározására, amelyre célzott gyógyszer alkalmazható. A döntéstámogató eszköz az egyén molekuláris profilja alapján, mintegy 34 ezer szabály felhasználásával, jelenleg 1200 hatóanyagot képes személyre szabottan rangsorolni. A szoftver rendszerezve kezeli a szakmai publikációkban fellelhető teljes tudásanyagot, előre meghatározott algoritmus szerint súlyozva és kombinálva a tudományos bizonyítékokat (ún. evidenciákat). Ennek alapján objektíven rangsorolja a terápiás lehetőségeket oly módon, hogy mindig a tudományos bizonyítékok által leginkább alátámasztott kezelést sorolja előre az ún. aggregált evidenciaszint (AEL) értéke alapján. Ez segíti a célzott gyógyszerek kiválasztását, egymáshoz való viszonyuk, alkalmazási sorrendjük meghatározását.

Onconpass

A támogatott projekt – amelyben az Oncompass a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetével, valamint a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetével működött együtt – azt segítette elő, hogy szoftver algoritmusait preklinikailag és klinikailag is validálják, ezáltal lehetőség nyíljon az eljárás regisztrálására diagnosztikai és terápiás döntéselőkészítő eszközként. A fejlesztés révén a magyar betegek az elsők között férhetnek majd hozzá a precíziós onkológia legkorszerűbb kezelési lehetőségeihez, Magyarország pedig egyik éllovasa lehet a személyre szabott orvoslás történelmi fejlődésének.

 

Projekt adatok
Támogatott projekt:
Mesterséges intelligencián alapuló orvosi döntéstámogató eszköz fejlesztése, preklinikai és klinikai validálása precíziós onkológiai ellátás számára
Projektazonosító: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00367
Kedvezményezett:
Oncompass Medicine Hungary Kft. (alapítva: 2003)
1024 Budapest, Retek u. 34.
Konzorciumi tagok:
Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet
Semmelweis Egyetem
A támogatás forrása:
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (2019-1.1.1-PIACI KFI)
A támogatás összege:
633 648 171 Ft (a projekt összköltsége: 916 855 027 Ft)
Cégadatok (2023. december 31.)
Foglalkoztatottak száma: 61 fő
Ebből kutató-fejlesztő mérnök: 37 fő
Nettó árbevétel: 1 203 829 000 Ft
Export árbevétel: 608 496 000 Ft
Egyetemi együttműködés: Semmelweis Egyetem
Utolsó módosítás: 2024. július 02.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?