Ön itt áll: PályázóknakPályázatokTámogatott projektekÍgéretes projektek
Magyar cég teszi megfizethetővé a beltéri növénytermesztést
2018. július 11.
Módosítás: 2019. július 15.
Olvasási idő: 6 perc
A világítástechnikában manapság minden a fénykibocsátó diódákról (a ledekről) szól. E parányi fényforrások nemcsak sokkal hatékonyabban alakítják fénnyé az elektromos energiát, de üzemidejük is jelentősen hosszabb az egyéb technológiákénál. Egy magyar cég, a Hungaro Lux Light Kft. ilyen ledes fényforrásokat fejleszt, és a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (VÁLLALATI KFI_16) című pályázati konstrukcióban nyert támogatást az NKFI Alapból, méghozzá a növénytermesztésben hasznosítható ledes fényforrások megalkotására. A cég egy másik projekttel már közvetlenül is nyert az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjában.
Nagy Zsolt

Nagy Zsolt, a Hungaro Lux Light Kft. ügyvezetője


A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázati felhíváson a Közép-Magyarország régió innovatív vállalkozásai nyújthatták be projektjavaslataikat. E pályázatok jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére irányulhattak, illetve önállóan vagy konzorciumi együttműködésben végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük finanszírozására születhettek, legalább a prototípus vagy a demonstrációs fázis eléréséig.

A fénykibocsátó diódák mára átalakították a világítás teljes világát, mai tudásunk szerint hamarosan egyeduralkodóvá válhatnak szinte a teljes iparágban. Éppen ezért van nagy gazdasági (és környezetvédelmi) jelentősége a ledeket érintő fejlesztéseknek. A Hungaro Lux Light Kft pedig már két évtizede is ezekkel foglalkozott, amikor még talán senki sem sejtette e kis diódáknak a fényreklámokon és az elektronikai eszközök kijelzőin túl a mindennapos világításban is lehet szerepük.

- Cégünk 22 évvel ezelőtt alakult. Noha ekkoriban még ledes fényreklámok gyártásával foglalkoztunk, már kezdett derengeni, hogy a technológia a világítástechnikában is érdekes lehet – mondja Nagy Zsolt, a Hungaro Lux Light Kft. ügyvezetője. – Tizenhárom-tizennégy éve jelentek meg azok a ledek, amelyek fényhasznosítása már egészen jó volt. Kezdetben rengeteg különféle termék kifejlesztésével próbálkoztunk, kerestük azokat, amelyek gazdaságosan előállíthatók, üzemeltethetők. A fényreklámok, a látványtechnika sokkal kevésbé árérzékeny, mint a világítástechnika. Ott sokkal fontosabb az ötlet, a kreativitás. A világításnál azonban a költséghatékonyság mindent visz.

A cég először az Allee bevásárlóközpont tíz évvel ezelőtti építéséhez tudott olyan világítótesteket tervezni és gyártani, amelyek már gazdaságosak voltak a megrendelők számára is. Azóta főként a közvilágítás területére fókuszálnak. E lámpák, noha legtöbbünk teljesen természetesnek veszi jelenlétüket, és nem is vesz tudomást róluk, a maguk nemében sokszor prémium készülékek. Rengetegen vannak (csak Európában több mint 50 millió kandeláber üzemel), hatalmas energiamennyiség takarítható meg, ha keveset fogyasztanak. Viszont strapabírónak is kell lenniük, hogy elviseljék az időjárás viszontagságait, és igen összetett szerkezetüket ne kelljen túl gyakran cserélni, javítani.

- Ekkor kezdtünk el azon gondolkodni, hogy ledből hogyan lehet közvilágítási lámpát készíteni. E fejlesztés eredményeként született a PearlLight lámpacsalád. Noha a feladat csak az úgynevezett deszkamodell (prototípus) előállítása volt, a projekt lezárásakor már szériagyártott termékcsaláddal rendelkeztünk – folytatja az ügyvezető. – Partnereink akkor a Pannon Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt. Náluk hatalmas volt a fénytechnikát illető tudományos ismeret, mi pedig üzleti szempontok alapján tudtuk megvalósítani a tudás alapján megálmodott termékeket.

A PearlLight lámpacsalád a kevés hasonló termék egyike, amelyet már a tervezés elején is ledes világítótestnek szántak. A nagy lámpagyártók legtöbb ledes terméke ugyanis hagyományos világítótestek tervein alapszik, magyarul a korábban már létező halogén és egyéb lámpákba szereltek ledes fényforrást. Nagy Zsolt szerint azonban a ledek és a többi fényforrás között nagyjából az a hasonlóság, hogy mindegyik fényt bocsát ki, de minden más tulajdonságuk különbözik, így a ledeket kiszolgáló infrastruktúrának is különbözőnek kell lennie. A Hungaro Lux Light Kft. magukat a fénykibocsátó diódákat egy külső beszállítótól vásárolja (ahogy a legtöbb hasonló cég is), és a lámpatestet, elektromos és termikus menedzsmentet tervezi köré.

A cég világítótestjeinek optikai alkatrészei, amelyek a ledek fényét irányítják, koncentrálják, világszínvonalú fejlesztések eredményeként valósultak meg. E lencsék és a mögöttük rejlő fénynyaláb-irányító mechanizmus biztosítja azt, hogy a led fénye a leghatékonyabban világítsa meg azt a térrészt, amit kell, és a fényük nagy területen terüljön szét, eközben azonban ne világítson például az autósok szemébe. Amint látjuk, a lednek sok előnyös tulajdonsága van, de az őt kiszolgáló berendezések egyszerűsége nem tartozik ezek közé.

- A led egyértelműen a leghatékonyabb fényforrás, amelyet az emberiség valaha használt. Cserébe viszont igen bonyolult lélek – érzékelteti az előttük álló kihívásokat Nagy Zsolt. – Nem szereti, ha túlmelegszik, vagy ha az üzemelési körülmények bármilyen módon eltérnek az ideálistól. Mi ezeket az ideális körülményeket tervezzük a led köré. Ha nem jók a körülmények, az ugyanis nemcsak a fénykibocsátását rontja, de az élettartamát is lerövidíti. Ha jól rakjuk össze a ledes rendszert, akkor annak az élettartama akár 80-100 ezer óra is lehet. Mi igyekszünk jól összerakni, és azért koncentrálunk a közvilágításra, mert egyes közgazdasági vélemények szerint az otthoni felhasználás esetében ez már olyan hosszú élettartam, ami gazdaságtalanná teszi a gyártást.

A Hungaro Lux Light Kft. Horizont 2020 keretprogramban nyertes pályázatát a benyújtása után rögtön a második bírálati fázisban értékeltek, hiszen olyan előrehaladott állapotban volt. E projektben azt a problémát küszöbölték ki, hogy a hagyományos lámpatestek, ha a fény alacsony szögben esik az őket borító üvegre (vagy műanyagra), akkor annak egyre kisebb részét engedik át, a többi visszatükröződik, magyarul nem hasznosul. Ennek megoldása érdekében kifejlesztettek egy olyan tükröződésmentes felületi bevonatot (és ezt egészen az ipari termelésig eljuttatták), amely a beeső fény 92-95 százalékát átereszti a borításon, a borítás anyagától függően, ahelyett, hogy az visszatükröződne. A rendszer olyan hatékonyan működik, hogy a potenciális megrendelők alig hiszik el, hogy ez igaz.

A köztéri világítótestek tervezésekor szerzett optikai tapasztalatot hasznosítja a cég a Széchenyi 2020 program keretében kiírt vállalati KFI támogatási konstrukcióban nyertes projektjében is. Az utóbbi időben nagy hírnévre tettek szert azok a beltéri növénytermesztő kezdeményezések, amelyekben általában lila fénnyel világítanak meg növényeket (például salátát), és ezáltal akár városi körülmények között is lehetségessé válik a mezőgazdasági termelés. Akár magától értetődőnek is tekinthetjük, hogy a Hungaro Lux Light Kft. fantáziát látott e növényültetvények megvilágításában. Az hamar kiderült, hogy e termények igen érdekesek, de legalább olyan drágák is.

- A zárt térben, napfény nélkül termesztett saláták ára még a melegházi növényeknél is tízszerte drágább. Ezért mi a gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve egy olyan rendszert fejlesztettünk ki, amelynek ára a szabadföldi és a hagyományos melegházi termelés költségei közé esik – mondja Nagy Zsolt. – A rendszerünk működése teljesen zárt, akár egy konténerben is működik. Nincs szükség hozzá növényvédő szerekre, keveset kell locsolni, mert alig párolog. De a mi általunk kifejlesztett megoldás legnagyobb különlegessége, hogy a megvilágító ledeket sikerült a lehető legközelebb juttatnunk a növényekhez, az optikai eszközeinkkel pedig ideálisan tudjuk rájuk koncentrálni a fényt. A kifejlesztett rendszert ugyanolyan jól lehet alkalmazni Skandináviában, mint Afrikában, a külső időjárástól függetlenül.

 

beltéri növénytermesztés 

 

Projekt adatok
A pályázat címe és azonosítója:
Zárt rendszerű növénytermesztés megvalósítása hangolható színképű LED-es növénynevelő lámpatest segítségével (KFI_16-1-2016-0041)
Elnyert támogatás:
178 683 840 Ft
Utolsó módosítás: 2019. július 15.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?