Ön itt áll: PályázóknakPályázatokTámogatott projektekÍgéretes projektek
Kis magyar cégből lett nemzetközi sikertörténet
Kis magyar cégből lett nemzetközi sikertörténet
2018. június 12.
Módosítás: 2019. július 15.
Olvasási idő: 5 perc
A folyamatos kutatás-fejlesztésnek, világszerte sikeres innovációinak köszönheti kiemelkedő sikereit a Sanatmetal Kft., amely új csípő implantátumaival és műtéti eszközeivel forradalmasítaná a leggyakoribb csonttöréstípusok ellátását is. Mexikótól Törökországon át Kínáig jelen vannak, Oroszországban épült implantátumokat gyártó üzemük.
Farkas_Jozsef

Farkas József ügyvezető igazgató, Sanatmetal Kft.


A Sanatmetal (latin szó, jelentése: gyógyító fém) traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti, fogászati, állatgyógyászati implantátumokat és nagyízületi (csípő és térd) protéziseket gyárt és forgalmaz világszerte. Az ötvenéves történettel rendelkező, erős középvállalkozást már Európa 40 legjobb cége között tartják számon az ortopédiai szektorban, ez óriási szó egy 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozástól.

Az 1967-ben megalakult Heves Megyei Finommechanikai Vállalat 1992-es privatizációjakor vette fel a Sanatmetal nevet. Néhány csendes év után komoly fejtörést okozott egy nagy multinacionális cég felvásárlási szándéka. „Jól működtünk magyar cégként és a megfelelő szaktudás is megvolt, ugyanakkor elavult gépekkel és technológiával bírtunk csak” – idézi fel ezt az időszakot a céget 1991 óta irányító Farkas József.

Hosszas vívódás után 1996-ban belementek egy vegyesvállalat kialakításába. Innentől a szektor legismertebb és legnagyobb szereplőivel versenyezve, DePuy-Sanatmetal néven angol-amerikai-magyar vegyesvállalatként álltak helyt a globális piacon. „Belekerültünk egy világcég kötelékébe, és lehetőségünk nyílt rá, hogy az embereink Angliában vagy az Egyesült Államokban fejlesszék tovább tudásukat.” Később 1999-ben a DePuyt felvásárolta a még nagyobb Johnson & Johnson és dönteni kellett: a céget vagy felszámolják vagy visszavásárolják 51 százalékukat a vegyesvállalatból. Végül sikerült ezt a visszavásárlást végrehajtani, és újra 100 százalékig magyar céggé válni, amely immár nemzetközi tapasztalattal és modern technológiával felvértezve léphetett a piacra egyéves moratórium után (ez a kivásárlás egyik feltétele volt).

Az igazi sikertörténet ekkor kezdődött a cég életében és azóta is tart: számos díjat bezsebeltek és folyamatosan tudnak terjeszkedni. A ma már 70 százalékban exportra termelő cég termékei a világpiacon Mexikótól Törökországon át Kínáig rengeteg kórházban megtalálhatóak. Leányvállalatokon keresztül több más országban is jelen vannak, legutóbb Oroszországban épült egy implantátumokat gyártó üzemük.

 

Mérnökök és formatervezők közösen dolgoznak

Termékpalettájuk viszonylag széles, hat fő kategóriájuk: ortopédia, gerinc, állatgyógyászat, fogászat, diagnosztika és traumatológia. Utóbbiban alkotnak most nagyot: világszerte és Magyarországon is a leggyakoribb csonttörés-típusok az úgynevezett trochanter táji, csípő környéki törések, amik gyakran (de nem kizárólag) idős embereknél fordulnak elő, ráadásul sokszor kísérőbetegségekkel, szövődményekkel járnak. 2016-ban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében a Sanatmetal 115 millió forintot nyert el egy ezekhez a sérüléstípusokhoz kapcsolódó forradalmasított implantátum és eszközkészlet kifejlesztéséhez. „Célunk, hogy ezen törések ellátása egyszerűen és gyorsan kivitelezhető legyen, a lehető legkisebb beavatkozással járjon, kiváló mechanikai és biológiai eredményt adjon, ezáltal a csont nagyobb eséllyel és rövidebb idő alatt gyógyuljon” – fogalmaz Farkas József ügyvezető igazgató.

Az effajta törések hatékonyabb kezelése azért is fontos, mert ahogy egyre tovább élünk (világszerte emelkedik a születéskor várható élettartam), úgy gyakran az időskori balesetek, betegek száma is emelkedik. Ráadásul az idősebb korban bekövetkező törések mindig veszélyesebbek, így jelentősen lehet csökkenteni a kockázatokat gyors és egyszerűbb, beavatkozások segítségével. Az orvosok szempontjából is nagyon fontos az újfajta implantátumok bevezetése: a műtéteket végző orvosok röntgensugár-terhelését hatékonyan lehet csökkenteni, hiszen ezek az újgenerációs műtőműszerek már jóval kevesebb röntgenezést igényelnek. Ez a betegnek is jó, de a sorozatos műtétek miatti a sugárterhelés főleg az orvosok egészségére lehet káros hatással. Nem utolsó sorban a műtéti idő lerövidítésének is sok pozitív hatása van: a műtők kapacitása véges, így ha adott idő alatt több műtétet lehet végezni, az csökkenti a várólistákat is. Emellett persze a rövidebb idő miatt csökken egy adott műtétnek a fajlagos költsége is. Egy amerikai tanulmány szerint tíz perc műtéti idő több mint 130 000 dolláros költséget jelenthet egy kórháznak.

„A Sanatmetal azzal a céllal állt neki a fejlesztésnek, hogy a világ legjobb trochanter velőűrszeget a legjobb műtőműszerével szeretné megalkotni.” Eddig négy, az új trochanter implantátumhoz és eszközkészlethez kapcsolódó szabadalmat nyújtott be a vállalat, amely előrevetíti, hogy valódi innovációval lépnek hamarosan a piacra. Egyedülálló az is, hogy a műszer kifejlesztésében a mérnökök mellett egy külsős formatervező csapat is részt vett, nagy energiákat fordítva az ergonomikus kialakításra.

Az egész rendszer nagy bemutatója márciusban a legnagyobb amerikai ortopéd kongresszuson (American Academy of Orthopaedic Surgeons, AAOS) lesz, ahol a Sanatmetal nagyjából ezer másik hasonló profilú céggel méri össze tudását. „Az ilyenfajta nemzetközi megmérettetések elengedhetetlenül szükségesek, hogy lássuk a piaci irányokat és hogy fel tudjuk térképezni versenytársainkat.”

A cég egri főhadiszállásán egész évben workshopok és képzések vannak: a leányvállalatokon és partnereken keresztül a világ minden részéről jönnek ide orvosok, hogy a fejlesztőcsapat segítségével megismerkedjenek az új technológiákkal és elsajátítsák a legújabb eszközök műtéti alkalmazását.

 


 

Projekt adatok
A pályázat címe és azonosítója:
Forradalmasított implantátum és eszközkészlet a leggyakoribb csontsérülés ellátáshoz (GINOP-2.1.1-15-2015-00223)
Elnyert támogatás:
115 306 838 Ft
Utolsó módosítás: 2019. július 15.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?