Ön itt áll: PályázóknakPályázatokTámogatott projektekÍgéretes projektek
Mikrohullámú kommunikáció teszi biztonságosabbá az alagutakat
2018. július 09.
Módosítás: 2022. november 16.
Olvasási idő: 6 perc
A BHE Bonn Hungary Kft. olyan száz százalékban magyar tulajdonban lévő cég, amely a világ számos országába szállít nagy frekvenciájú kommunikációt lehetővé tevő berendezéseket. Az ő eszközeiken alapul sok katasztrófa- és rendvédelmi szervezet megbízható kommunikációja, és több tucatnyi nyugat-európai alagútba is az ő technológiájuk segítségével építették ki a zökkenőmentes vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tévő infrastruktúrát.
Kazi Károly

Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezetője


Az NKFI Hivatal által a Hazai vállalkozások exportorientációjú K+F tevékenységének támogatása pályázati konstrukció keretében folyósított támogatás ösztönzésével az űriparban, a műholdas kommunikációban is megvetik a lábuk, de résztvevők a Nemzeti Kvantumtechnológiai Programban is.

A Hazai vállalkozások exportorientációjú K+F tevékenységének támogatása (EXPORT_17) című pályázati felhívás célja a hazai vállalkozások KFI tevékenységének. A konstrukció fő célkitűzése az, hogy a vállalkozások házon belüli egyre több terméket, technológiát és szolgáltatást fejlesszenek, és ez új, exportképes termékek, szolgáltatások és technológiák kifejlesztését eredményezze. Fontos elvárás a projektekkel szemben, hogy a cégek tudományos vagy fejlesztési eredményeik révén gyorsan piacra jutó, valódi újdonságtartalommal rendelkező termékeket, szolgáltatásokat hozzanak létre. A BHE Bonn Hungary Kft. alapítása óta e cél érdekében tevékenykedik, mégpedig a mikrohullámú kommunikáció terén.

- Cégünk 1991-ben alakult, kezdetben német résztulajdonossal. Azóta úgy alakult, hogy a vállalat teljes mértékben magyar tulajdonba került, és túl is nőttük a német anyacéget, de a mai napig remek kapcsolatot ápolunk velük – kezdi történetüket Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezetője. – A kezdetektől fogva a nagy frekvenciájú (mikrohullámú) kommunikáció területén igyekeztünk helyt állni, de hamar kiderült, hogy a távol-keleti konkurensek tömegtermékeivel nehezen lehet felvenni a versenyt. Ezért a kutatás-fejlesztésre és az innovációra kezdtünk koncentrálni. Az újszerű ötletekből kiindulva minél előbb terméket készítünk, és ezt piacra is visszük.

A BHE Bonn Hungary jelenleg 120 alkalmazottal működik, akiknek több mint fele felsőfokú végzettséggel rendelkezik a mérnöki tudományok és mikrohullámú technológia terén, és jó kapcsolatokat ápolnak a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteivel és az egyetemekkel. Árbevételük évente két-hárommilliárd forint, a cég hetven-nyolcvan százalékban exportra termel. Az ügyvezető szerint ez a szám annak a fényében különösen becsülendő, hogy nem egyszerű úgy értékesíteni a termékeiket külföldön, hogy nehezen tudnak hazai referenciákat felmutatni. A hazai piacon kezdetben a mobiltechnológia kezdeti fejlődésének idején sikeresen voltak, de aztán a távol-keleti tömegtermékekkel szemben kilátástalannak tűnt a verseny. Viszont a rendvédelmi szervek, például a rendőrség és a katasztrófavédelem által használt Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) kiépítésében közreműködtek (ők fejlesztették az ismétlőállomásokat), és az részben az ő munkájuknak hála egy év alatt kilencven százalék felettire nőtt a rendszer országos lefedettsége. E referenciákat felhasználva lehettek sikeresek külföldi tendereken is.

- A hegyi alagutakban, metrókban szükség van arra, hogy vészhelyzet esetén is működjön a vezeték nélküli kommunikáció. Ennek többszörösen biztosítottnak kell lennie, hogy a baleset után se szakadjon meg a kommunikáció az alagút egyetlen részén sem. Ez a mi technológiánkkal megoldható – folytatja Kazi Károly. - Az utóbbi időben százas nagyságrendben nyertük el annak lehetőségét, hogy észak- és nyugat-európai alagutakban a mi technológiánkkal épüljön ki a kommunikációs rendszer. Ilyen üzemel a berlini, a brüsszeli és a teheráni metróban, az abu dhabi forma-1-es pályán. Ezért tartom nagyon fontosnak az exportot segítő pályázati támogatásokat. A sikeres kivitelre termelő vállalkozásokat látva talán később egyre több hazai megrendelő is a magyar cégek termékeit fogja ezáltal választani.

BHE Bonn Hungary Kft.

A BHE Bonn Hungary Kft. a világ számos országába szállít nagy frekvenciájú kommunikációt lehetővé tevő berendezéseket.

A cég számára az biztosítja a folyamatos fejlesztés lehetőségét – és szükségességét -, hogy a mobiltechnológia fejlődésével egyre magasabb frekvenciájú kommunikációra van szükség a soha nem látott nagyságú adatmennyiség átviteléhez. Bár legtöbbünk nap, mint nap használja ezeket a mobil eszközöket (amelyek akár nagy felbontású videót is nézhetünk vagy sugározhatunk mi magunk), de azzal kevesen foglalkoznak, hogy a rendszer működéséhez rendkívül innovatív, folyton fejlődő infrastruktúrára van szükség. A BHE Bonn Hungary Kft. három fő területen fejleszt termékeket. Ezek egyike a mobil és vészhelyzeti kommunikáció, amelyet a rendvédelmi szervek használnak, a másik a honvédelem és civil biztonság kommunikációs igényeihez illeszkedő fejlesztés, a harmadik pedig az űripar.

- Mi réskitöltő szerepet tudunk játszani a kis és a multinacionális vállalkozások között. Több mint száz alkalmazottunkkal nagyobb megrendeléseket is meg tudunk valósítani magas színvonalon, ezzel együtt rugalmasabbak vagyunk, mint a nagyvállalatok – érvel az ügyvezető. - Partnereinkkel együtt most nyertük el egy svájci alagút kommunikációs rendszerének kiépítését, és ha ezt sikeresen végigcsináljuk, akkor még több tucat másik alagutat is ránk bízhatnak. E rendszerek egyszerre szolgálják a vészhelyzeti kommunikációt, a hagyományos rádiót és a mobiltelefonokat is.

A Hazai vállalkozások exportorientációjú K+F tevékenységének támogatása program keretében több mint 420 millió forint támogatást nyert a cég műholdas kommunikációs fejlesztésekre. A BHE a pályázati lehetőséggel élve olyan termékeket fejleszt, amelyekkel támogathatja a műholdas földi állomások rendszerintegrátorait a nagytávolságú adattovábbításban. Az adatátviteli kihívások megoldása és a földi állomások kialakítása ugyanis kulcsfontosságú a vezeték nélküli kommunikáció e szegmensében. A középfrekvenciás kommunikációs lánchoz nagy adatkapacitású digitális adó és vevő egységeket terveznek kifejleszteni. Ezek a beépített intelligens megoldások nagymértékben megkönnyítik majd az üzemeltetést, és növelik a kommunikációs rendszer megbízhatóságát.

De a BHE Bonn Hungary Kft. az akadémiai, felsőoktatási és vállalati kutatóhelyek összefogásával megvalósuló Nemzeti Kvantumtechnológiai Programban is részt vállal, amelyet négy év alatt 3,5 milliárd forinttal támogat az állam. A cég ipari partnerként vesz részt a konzorcium munkájában. Minden fejlett technológiákat kutató, fejlesztő projektben szükség van egy megbízható, stabil ipari háttérrel és fejlett kutatás-fejlesztési és gyártási infrastruktúrával rendelkező konzorciumi partnerre, ahol a kutatás során használt speciális berendezések elkészülnek, a szükséges mérések és validációs eljárások kivitelezhetők. A BHE Magyarország nemzetközi szinten is széles körben elismert, vezető űrtechnológiai cége, speciális műszerparkjával a mikrohullámok tartományában működő berendezések is tesztelhetők. A projekt négyéves időtartama alatt összesen 200 millió forint költségkerettel rendelkezik, ebből 100 millió forint támogatás, és ugyanennyi az önrész.

 

Projekt adatok
A pályázat címe és azonosítója:
Műhold kommunikációs földi állomások adatátviteli rendszerét kiszolgáló moduláris felépítésű beágyazott intelligenciával rendelkező közép és nagy frekvenciás készülékcsoport és nagy megbízhatóságú tartalékolt rendszer konfigurációk kifejlesztése (2017-1.4.1-EXPORT-2017-00006)
Elnyert támogatás:
420 268 590 Ft
A pályázat címe és azonosítója:
Kvantumbitek előállítása, megosztása és kvantuminformációs hálózatok fejlesztése (2017-1.2.1-NKP-2017-00001)
Elnyert támogatás:
420 268 590 Ft, ebből a BHE része: 100 000 000 Ft
Utolsó módosítás: 2022. november 16.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?