Ön itt áll: PályázóknakPályázatokTámogatott projektekÍgéretes projektek
Fókuszban a vese
2018. június 22.
Módosítás: 2019. július 15.
Olvasási idő: 6 perc

Az NKFI Hivatal 2017-ben meghirdetett, fiatal kutató által kezdeményezett témapályázatán az első pályázati forduló egyik nyertese Fekete Andrea, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa, aki korábban a Lendület-program támogatásával alapította meg diabétesz kutatócsoportját. Szintén fiatal munkatársaival új gyógyszert és veseátültetéskor használható transzplantációs folyadékot fejlesztenek, de gyógyszerek hatásának megértésével és alkalmazásuk kiterjesztésével is szolgálják a gyógyítást. Vannay Ádámmal felállított start-up cégük jelentős gazdasági hasznot termelhet. Fekete Andrea az NKFI Hivatal által kiírt, fiatal kutatók számára elérhető témapályázaton nyert el támogatást.

Fekete Andrea

Fekete Andrea, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusaMiért a vesét állítja kutatásai „fókuszába”?

A vesebetegségek nagy népegészségügyi problémát jelentenek. Ma már egyre tovább élünk, de az öregedéssel óhatatlanul együtt jár a veseműködés romlása. Sok civilizációs betegség – elsősorban a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés – elsődleges következménye szintén a veseműködés beszűkülése, amely a világ népességének 8–10 százalékát érinti. Ma kb. 450 millió ember cukorbeteg, és a becslések szerint tíz éven belül a 600 milliót is megközelítheti a számuk! A betegség jelentősen rontja az életminőséget, és a szövődmények kezelése nagyon sokba kerül.

Mi több irányból próbáljuk lassítani a romlást. Elindítottuk saját gyógyszerfejlesztésünket, a mostani projekt pedig egy új gyógyszer – antidiabetikum – vesevédő szerepének igazolását tűzte ki célul.

 

Miért ezzel a munkával pályáztak?

A vesetubulusokban „cukorszállító csatornák” (fehérjék) segítik, hogy a cukor visszaszívódjon a szűrletből, és visszakerüljön a vérkeringésbe. Ha gátolják ezeknek a fehérjéknek működését, akkor a cukor távozik a vizelettel – emiatt csökken a vércukorszint. Ez az új antidiabetikumok, az SGLT2-gátlók működésének az alapja. A klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a vércukorszint csökkentése még nem minden, a gyógyszernek más jótékony tulajdonságai is vannak.

A cukorbetegek körében az agyvérzés és az infarktus kockázata 8–10-szer nagyobb, mint egyébként. Az új gyógyszerrel kezelt csoportokban csökkent ezeknek az érrendszeri betegségeknek a száma, miközben a veseműködés is javult. Úgy tűnik, hogy a szer erőteljesen hat a szív- és érrendszeri károsodások megelőzésére – erősebben, mint amit a vércukor-csökkentő hatás magyaráz. Ebből arra következtetnek, hogy a vércukor-visszaszívó hatás mérséklése mellett olyan folyamatokat is elindít, amelyek gátolhatják az ereket és a vesét is károsító szöveti elváltozást, a hegesedést, fibrózist. A projektben ki akarjuk deríteni, hogy mi állhat ennek a hatásnak a hátterében.

 

Gyerekek is gyógyíthatók ezzel a szerrel?

Sok klinikai vizsgálat próbálja alátámasztani, hogy igen. Hatalmas előrelépés lenne, ha a gyerekek is kaphatnák, és a vércukorszint csökkentése mellett a szövődmények kialakulását is gátolnánk, hiszen ezt a gyógyszert tabletta formájában szedhetnék, és elfelejthetnék az örökös szurkálást.

A cukorbetegség nemcsak a szív- és érrendszeri betegségekkel áll kapcsolatban, hanem a depresszióval is. A magas cukorszint gyulladásos folyamatokat indít el az agyban, és ez a gyulladás különösen érinti a depresszióért felelős területeket: a cukor mennyiségének növekedése hozzájárul a depressziós tünetcsoport kialakulásához. Ha vissza tudjuk szorítani a „cukorszállítást” az érintett agyterületen, talán a depressziós tünetek is mérséklődnek.

 

A veseműködés romlása és a depresszió közötti kapcsolat vizsgálata már a „Lendület-kutatásukban” is megjelent.

Akkor inkább fordított utat követtünk, mert egy antidepresszánsból indultunk ki, és éppen a hasonló agyi és vesebeli mechanizmusokon elgondolkodva jutottunk el egy új receptorhoz a vesében. Ennek a szigma-receptornak a serkentésével gátolhatjuk a vesében a hegesedést, javíthatjuk a vese működését. Az elgondolás nemzetközi szabadalmaztatása a finisben van, és további fejlesztéseken is dolgozunk, ami nagyon sokba kerül – ezért a FastVentures és az Aquincum Inkubátor bevonásával, illetve állami pályázati támogatás segítségével két éve megalapítottuk a SigmaDrugs céget.

A felismerést a transzplantációban is alkalmazhatjuk. Amikor rájöttünk, hogy az alkalmazott antidepresszáns a szigma-receptor befolyásolásával kedvezően hat az oxigénhiány miatt károsodott vesére, az eredményeket a legrangosabb nemzetközi veseszaklapban írtuk le, ahol az elmúlt tizenöt évben egyetlen olyan cikk jelent meg, amelyet kizárólag magyar szerzők jegyeztek.

Transzplantációkor a kilökődést befolyásolja az oxigénhiányos károsodás, márpedig a vese kivétele és átültetése között károsodik a vese, és ez a sok évvel későbbi veseműködést is befolyásolja. Az Omixon céggel nemrég nyertünk az NKFI Hivatal versenyképességi és kiválósági együttműködési (VKE) pályázatán, és most olyan szigma-receptor-tartalmú transzplantációs folyadékot fejlesztünk, amelyben a szerv szállítható: így mérsékeljük az oxigénhiányos károsodást. Ez az öregedő társadalom miatt is fontos, mert ma egyre idősebbek a donorok, és a tőlük származó szerveket jobb állapotban lehet majd átültetni, mint eddig.

 

A mostani projektben is számítanak szabadalomra?

Nem. Ez alapkutatás; biológiai mechanizmusokat szeretnénk megérteni. A pályázat erőssége, hogy a cukorbetegséget nem szokványos módon közelítjük meg, hanem például a depresszió és a vesekárosodás oldaláról. Meg szeretnénk mutatni, hogy egy gyógyszerrel több területen is elérhetünk javulást, nem csak ott, ahol eredetileg gondolták.

 

Más intézetek munkatársai szintén részt vesznek ezekben a munkákban?

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetével komoly együttműködést alakítottunk ki, aminek nagyon örülök, mert új szemléletet tanulunk a kollégáktól. Elindult a kooperáció a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetével, ahol képalkotó kisállat-diagnosztikai centrum működik. Egy nemzetközi kooperáció (a COST által kezdeményezett Parenchima-együttműködés) szervezői felkértek, hogy vegyünk részt abban a közös munkában, amely a vese MRI-vizsgálatát dolgozza ki.  Hosszú Ádám posztdoktor munkatársam szintén nemrég nyert NKFIH-ösztöndíjat ERC által támogatott kutatócsoportnál folyó tapasztalatszerzésre, hogy megtanulja a kisállatok vese-MRI-jét. A klinikai munkában a Müncheni és a Prágai Egyetem transzplantációs centrumaival működünk együtt.

 

Ez a „kutatási háló” azt jelzi, hogy továbbra is fenn tudja tartani a Lendület-csoportot?

Igen. A finanszírozás részben a mostani pályázatnak köszönhető: így veszek vissza egy gyesről visszatérő posztdoktor kolléganőt. Egy régebbi, nemzetközi együttműködési pályázatból is fizethetek egy főt, az új VKE-pályázatból két kollégára futja, és két PhD-hallgatóm van. A posztdoktorok szinte egyszerre védték meg a PhD-dolgozatukat, és még nincs saját pályázatuk, ezért nekem kell gondoskodnom a fizetésükről.  Nem könnyű, de megéri, mert remekül dolgoznak, és borzasztóan örülök, hogy jól érzik magukat a laborunkban.

Fekete Andrea
Fekete Andrea

 

 

Projekt adatok
A pályázat címe és azonosítója:
SGTL2 gátlók pleiotróp hatásai diabéteszben: fókuszban a vese (FK 124491)
A projekt időtartama:
2017. 12. 01. – 2021. 11. 30.
Elnyert támogatás:
38,728 millió Ft
Utolsó módosítás: 2019. július 15.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?