Ön itt áll: PályázóknakPályázatokTámogatott projektekÍgéretes projektek
Szegedi gyógyszerfejlesztő cég kutatja az Alzheimer-kór ellenszerét
2018. július 20.
Módosítás: 2018. szeptember 11.
Olvasási idő: 5 perc
A neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór hatalmas tehertételt jelentenek a szellemi és fizikai leépülést elszenvedő beteg életminőségére, családja mindennapjaira és az értékes munkaerőt elveszítő társadalomra nézve egyaránt. Számos kutatóhely és innovatív vállalkozás kutatja e jelenleg még gyógyíthatatlan betegség hatékony gyógymódját. Egyikük a Pharmacoidea Kft., amely az NKFI Hivatal által  „Az EUREKA programban való magyar részvétel támogatása" című konstrukció keretében folyósított támogatás ösztönzésével keres újabb lehetséges gyógyszercélpontokat az idegrendszerben.
Letoha Tamás

Letoha Tamás kutatóorvos, ügyvezető


„Az EUREKA programban való magyar részvétel támogatása" (EUREKA_16) konstrukció célja – mint elnevezése is mutatja – a vállalkozói szféra, különösen a kis- és középvállalkozások nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködését elősegítő EUREKA programban való magyar részvétel támogatása. Ezáltal erősödhet a magyar vállalatok piacképessége és nemzetközi versenyképessége.  A támogatás ösztönzi a kutatói és vállalkozói szféra K+F együttműködését, így innovatív, piacközeli projektek valósulhatnak meg, és prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás fejlesztésére kerülhet sor.

Az 1985-ben létrehozott EUREKA együttműködés Európa világpiaci versenyképességét hivatott erősíteni a nemzetközi együttműködésben megvalósuló, piacorientált kutatási, fejlesztési és innovációs projektek koordinálása és támogatása révén. Az EUREKA-projektek döntően vállalati részvétellel valósulnak meg, de partnerként egyetemek és kutatóintézetek is aktívan bekapcsolódnak a programba. Megalakulása óta az EUREKA keretében több mint 6000 projekt valósult meg, mintegy 37 milliárd euró költségvetéssel. Az EUREKA keretében támogatott projektek a piacközeli K+F szakaszra irányulnak, innovatív termékek, eljárások, szolgáltatások létrehozását célozzák

A szegedi Pharmacoidea Kft., amely 2006-ban alakult, vegyészekből, biológusokból, biomérnökökből álló  kutatók cégeként, az NKFI Hivataltól nyert el támogatást az EUREKA programban való részvételhez.

„A cél elsősorban az akadémiai kutatások során felhalmozott tudás minél hatékonyabb gyakorlati hasznosítása volt. Az már a legelső időkben eldőlt, hogy kutatásaink az idegszövet pusztulásával járó neurodegeneratív kórképek, illetve gyógyíthatatlan betegségek  hatékony kezelését fogják szolgálni, és olyan ellenszereket fejlesztünk, amelyek e betegségeket gyógyítják, illetve a megelőzésükhöz járulnak hozzá – mondja Letoha Tamás kutatóorvos, ügyvezető. – A jelenkor egyik legtöbb embert érintő gyógyíthatatlan betegsége az Alzheimer-kór. Megfigyelésünk szerint viszont egyes gyógynövények kivonatai hatékonyan gátolnak olyan molekuláris folyamatokat, amelyek e betegségben is szerepet játszanak."

Az Alzheimer-kór jelen tudásunk szerint már a diagnózis felállításakor is gyógyíthatatlan. A betegség ugyanis a központi idegrendszer neuronjainak pusztulásával jár, márpedig az orvostudomány jelenleg nem képes elhalt idegsejteket újrateremteni. Így a betegnek hosszú és elkerülhetetlen leépülési szakasszal kell szembenéznie. A jelenleg elérhető gyógyszerek sem képesek megakadályozni, és visszájára fordítani e folyamatot. A Pharmacoidea Kft. mögött álló kutatók vélekedése szerint azonban egyes gyógynövények hatóanyagai hasznosak lehetnek a betegség elleni küzdelemben.

„Egyes gyógynövények nem csak az idegrendszerre, hanem az immunsejtekre és a keringési rendszerre is hatnak, erős gyulladásgátló, antioxidáns potenciáljuk van. Ezáltal esetleg biztosíthatják az idegrendszer egészséges működését – magyarázza a kutatóorvos. – A gyógynövények rengetegféle különböző hatóanyagot termelnek. E hatalmas molekulakönyvtárakból kiválasztani azokat a vegyületeket, amelyek hatnak, majd rájönni a hatásmechanizmusukra igazán nagy intellektuális kihívást jelent."

A Pharmacoidea azonban távolról sem csak gyógynövénykutatással foglalkozik, hiszen jelentős gyógyszer-fejlesztési üzletága is van. 2011-ben a cég csatlakozott az Európai Bizottság által életrehívott Innovative Medicines Initiative-hez (IMI, Innovatív Gyógyszerek Kezdeményezés ), amely Európa legnagyobb gyógyszerfejlesztési programja. Lehoha Tamás korábbi kutatásai során a nagy molekulás (fehérje és peptid) hatóanyagok sejtbe való juttatásával foglalkozott. Az IMI pont ebben a témakörben írt ki pályázatot (gyógyszerhatóanyagok sejtbe juttatását szolgáló technológiát kellett fejleszteni), és így jött létre az együttműködés.

„2012 óta gyógyszerfejlesztési programokban veszünk részt, amire egy 2011-ben meghirdetett IMI-felhívás teremtett lehetőséget – mondja Letoha Tamás. – Jelenleg az Alzheimer-kórra vonatkozó szakirodalmi adatok felhasználásával kutatunk új molekuláris célpontok után, amelyeket a diagnosztikában és a gyógyításban lehetne felhasználni. A célpontok azonosítása után a megtalált molekulák preklinikai tesztelését ugyancsak mi végezzük."

 

Pharmacoidea Kft.

 

Az Alzheimer-kórban káros fehérjék rakódnak a központi idegrendszer idegsejtjeire, és ott krónikus gyulladást idéznek elő, amely a neuron pusztulását idézi elő. E felgyülemlett fehérjék azonban nem állnak meg itt, hanem a prionokhoz hasonlóan, vírusok módjára neuronról neuronra vándorolnak, és ilyen módon pusztítják el az idegszövet nagy részét. A Pharmacoidea Kft. munkatársai jelenleg azt vizsgálják, hogy egyes membránfehérjék milyen módon vesznek részt e kórokozó fehérjék idegsejtbe juttatásában.

„Az Alzheimer-kór gyógymódjának intenzív kutatását az indokolja, hogy a betegek olyan gyorsan leépülnek szellemileg és fizikailag is, hogy magatehetetlenné válnak, így a társadalom és a családjuk számára is terhet jelentenek. Ezt a problémát meg kell oldanunk, különösen a mai elöregedő társadalomban – érvel Letoha Tamás. – Az NKFI Hivatal által támogatott projektben olyan cukrozott fehérjecélpontokat (glikoproteineket) fogunk vizsgálni, amelyeket a Román Tudományos Akadémia Biokémiai Intézetének kutatói számítógépes kölcsönhatás-modellezéssel már vizsgáltak. Mi az e glikoproteinekhez csatlakozó potenciális molekulákat (ligandumokat) fogjuk feltérképezni, és feltárjuk a jelenség molekuláris mechanizmusát."

 

Pharmacoidea Kft.

 

 

Projekt adatok
A pályázat címe és azonosítója:
Innovatív molekuláris célpontok hasznosítása az Alzheimer-kór és rokon neurodegenerációs kórképek ellen (EUREKA_16-1-2017-0018)
Elnyert támogatás:
68 000 000 Ft
Utolsó módosítás: 2018. szeptember 11.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?