Ön itt áll: PályázóknakPályázatokTámogatott projektekÍgéretes projektek
Már megcsinálta a saját sikerét, most másoknak segít
Már megcsinálta a saját sikerét, most másoknak segít
2018. május 28.
Módosítás: 2019. július 15.
Olvasási idő: 6 perc
Miután saját korábbi vállalkozásait sikerre vitte, és rengeteg tapasztalatot gyűjtött, két éve már tudása továbbadásával, magyar startupokkal foglalkozik Balogh Péter és cége, a Baconsult. Mentorprogramot működtetnek, mellette pedig – állami támogatással – közel 700 millió forintos inkubációs csomaggal támogatják a kiválasztott tíz ígéretes hazai startupot.
Balogh Péter

Balogh Péter inkubátoralapító, programozó, vállalkozó


Balogh Péter Baconsult nevű inkubátorával ma már mások startupjait segíti, de hosszú út vezetett idáig.  Épp hogy kikerült az egyetemről 1997-ben, az internetkorszak hajnalán, már ingatlanokkal és használt autókkal foglalkozó portálokat, ezek alatt működő keresőrendszert és szoftvert fejlesztett. Nem sokkal később gyógyszertári informatikai rendszer fejlesztésébe kezdett csapatával, amelyhez rengeteg új technológiát próbáltak ki. Korukat bőven megelőzve a modemes internetezés korában a rendszer automatikus online rendeléseket, készletfigyelést tudott, és sok más olyan újítást, amelyek évekkel később váltak csak mindennapjaink részeivé.

Ezután került ki Finnországba, ahol a Nokiánál a vezeték nélküli hálózatok fejlesztésével foglalkozott egy szinte csak magyarokból álló csapattal. A WiFi néven ismert technológia több, ma már nélkülözhetetlennek tűnő szolgáltatása is e csapat munkájának eredménye. „A Nokiánál csak tíz órát hagytak naponta dolgozni” – meséli Péter, ami jól összefoglalja hozzáállását a munkához. A tízórás munkanap után megmaradó energiáit mobiljáték-fejlesztésbe fektette, még jóval a ma ismert okostelefon-korszak előtt. Ez újabb mérföldkőhöz és újabb a korát megelőző vállalkozás alapításához vezetett 2002-ben, immár újra Magyarországon. A PDAmill nevű kis hazai vállalkozás volt a következő pár évben a globális mobiljáték-piac egyik főszereplője. „Ez csak pár évvel az előtt volt, hogy pénz lett volna az egészben” – neveti el magát.

A játékfejlesztés után hamarosan GPS-alapú navigációs rendszer fejlesztése következett, az NNG (ismertebb nevén iGO my way) társalapítójaként és vezérigazgatójaként az alapokról épített fel egy később 100 millió dolláros árbevételű, 850 főt foglalkoztató vállalatot. 2013-ban aztán eladta tulajdonrészét, majd 2015-ben ott is hagyta a céget, azóta pedig startupokkal foglalkozik, és tudása átadásával és pénzzel is igyekszik hasznára válni a feltörekvő hazai vállalkozásoknak.


Személyesen mentorálnak

A Baconsult (ejtsd: békönsült) ernyője alatt beszélgetésekkel, tanácsadással, mentorálással és befektetéssel állnak a startupok rendelkezésére. Céljuk, hogy minél több, az NNG-hez, Prezihez, Ustreamhez hasonló nemzetközileg is ismert vállalkozás fejlődjön ki a hazai startup környezetből. Az első hullámban nagyjából 300 millió forintot fektettek saját tőkéből feltörekvő vállalkozásokba. Saját pénzük, idejük, energiájuk mellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Innovációs Ökoszisztéma” (ÖKO_16) pályázati programnak köszönhetően további 495 millió forintos plusz forrás áll rendelkezésükre, hogy a legnagyobb potenciállal bíró csapatokat támogassák. „Egy olyan inkubátorpályázatot próbáltunk összerakni, ahol ebből az állami 495 millióból a lehető legtöbb a startupokhoz kerülhet a saját munkánk és befektetésünk mellé, miközben saját költségekre minimális az elszámolt ráfordításunk.”

A támogatás mellett saját tőkét is fektetnek a kiválasztott cégekbe, akár társbefektetőt is segítenek bevonni és egy nagy értékű inkubációs programot is biztosítanak. A pénz mellett hasonlóan fontos a tudás, amit szintén mellé raknak: minden programba bekerült startupot személyesen mentorálnak. Az új kiválasztottak ráadásul bekerülnek egy jóval kiterjedtebb körforgásba, egy közösség részei lesznek, hiszen a korábbi és aktuálisan mentorált vállalkozások között is intenzív kommunikáció zajlik.  

A pénzből 10 projektet tudnak támogatni, de már most látnak 12 olyan startupot, amelyekbe szívesen fektetnének. Jelentkezni viszont továbbra is lehet, egy nagyon jó startupnak mindig van hely. 2018 januárjáig két megállapodást már meg is kötöttek – az egyik a Medicall szolgáltatás, a másik a Prefixbox nevű technológia –, tavasz-nyár környékére várható a végleges lista a támogatottakról, az igazi mentorálási munka pedig a befektetésekkel együtt fokozatosan kezdődik. 


Az orvos-beteg kapcsolattartás új szintje

A Medicall egy már működő alkalmazás, amely az orvos-beteg kommunikációt helyezi új alapokra. Segítségével a rendszerbe regisztrált különböző szakterületen dolgozó orvosok közül lehet válogatni, majd percdíj fejében konzultálni bármelyikükkel.

Jelenleg több mint 200 orvos van regisztrálva a rendszerben, ahol valós időben látható az is, ki elérhető az adott pillanatban. A rendszer másik nagyon fontos szolgáltatása a telefonos konzultáció mellett, hogy bármikor lehet házi vizitet is rendelni, ami a kényelmi szempontok mellett életeket is menthet. A szolgáltatás ráadásul a nap 24 órájában igénybe vehető, legyen szó házi- vagy gyermekorvosról. A szolgáltatás díját a mobilapplikációban regisztrált bankkártyára terhelik, így biztonságos és kényelmes, nem kell készpénzzel bajlódni otthoni vizit esetén sem. Az alkalmazás ingyen letölthető Androidra és iPhone-ra is.


Tudják, mit keresünk

Egy teljesen más területen dolgozik a Prefixbox csapata: olyan keresőtechnológiát fejlesztenek elsősorban webshopoknak, amellyel jelentős bevételnövekedés érhető el. A technológiában lévő óriási potenciált mutatja, hogy az eddigi tapasztalatok alapján 20-30 százalékos növekedést tudnak elérni azok a webshopok, amelyekbe implementálják a Prefixbox rendszerét. Az egész fejlesztés azon a felismerésen alapszik, hogy a webáruházakban 30 százalék körüli az aránya azoknak, akik egyszerűen nem találják meg, amit keresnek, pedig ott van a katalógusban. Ilyenkor a potenciális vásárló is frusztrált lesz és a webshop is jelentős bevételtől esik el.

A keresést nehezítik a szakkifejezések, a szinonimák, a helyesírási hibák is, ezért fontos a nagyon okos kereső és az automatikus kiegészítés, illetve egy jó ajánlórendszer kialakítása a webáruházhoz. Az ügyfeleik között már most olyan nagy nevek találhatók, mint a Praktiker, Rossmann, BestByte.

„Mindkét csapatról azt gondolom, hogy megvan bennük a potenciál arra, hogy akár regionálisan, akár globálisan jelentős szereplője legyen a piacnak és adott esetben meg is változtassa azt. Nagy izgalommal tekintünk az előttünk álló hónapokra, évre” – mondja Balogh Péter. A következő négy kiválasztott startuppal is előrehaladott tárgyalások folynak már a támogatásról, befektetésről és mentorálásról.

 

Balogh Péter


 

 

Projekt adatok
A pályázat címe és azonosítója:
A Baconsult Kft inkubációs programja (ÖKO_16-1-2017-0005)
Elnyert támogatás:
494 620 886 Ft
További információk:

Az „Innovációs Ökoszisztéma” (ÖKO_16) pályázat támogatott projektjeinek listája .

Három közép-magyarországi startup inkubátor indulhat

Nyolc inkubátor-jelölt pályázhat regionális startup-ökoszisztéma fejlesztésre

Utolsó módosítás: 2019. július 15.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?